Balayage, ombre en strobing: de mooiste haarverftrends

4 minuten leestijd

Balayage, ombre en strobing: dit zijn dé haarverftrends 

Vergeet het laten aanbrengen van één kleur haarverf: bij de haarverftrends van dit moment spelen kappers met twee, drie of zelfs meerdere tinten verf. Balayage, highlights, ombre en strobing geven een natuurlijk kleurverloop aan je haar, zorgen voor optisch meer beweging in het haar en maken je kapsels een stuk spannender dan wanneer je het in één tint laat verven. Maar naar welke trend vraag je bij de kapper en welke techniek past bij jou? We lichten de mooiste haarverftrends balayage, highlights, ombre en strobing uit.  

De bekendste techniek: highlights

Al jaren is het misschien wel de meest gevraagde verfbehandeling bij de kapper: highlights. Bij deze haarverftrend worden er lichte plukken in het haar gezet door middel van folies. Highlights beginnen bij de haaraanzet en lopen door tot de punten, zodat de volledige pluk haar wordt opgelicht. Door met folies te werken, kan de verf dieper intrekken, wat voor een sterk oplichtend effect zorgt. Hierdoor zijn highlights vaak lichter dan bij andere haarverftechnieken. Omdat highlights vanaf de haaraanzet worden gezet, zie je vaak na een aantal weken een lichte uitgroei.  

De opvolger van highlights: balayage

Een paar jaar geleden stak de balayage-trend de kop op. Inmiddels kunnen we er niet meer omheen: balayage is hot. Bij deze haarverftrend brengt de kapper subtiele kleurverschillen in het haar aan door de verf letterlijk door het haar te vegen (balayage is Frans voor ‘vegen’). Bij balayage beginnen slechts enkele plukjes vanaf de haaraanzet, maar het merendeel van de lichtere plukken start vanaf zo’n 5 cm vanaf de hoofdhuid. Dit voorkomt een duidelijke uitgroei en geeft een natuurlijk resultaat. Bij de techniek balayage laat de kapper de folies voor wat ze zijn. Hierdoor is het effect minder intens. Bij een goede balayage streeft de kapper naar zo’n 40% lichtere kleur. De overige 60% is de natuurlijke kleur. Wat de trend balayage typeert is de donkerdere aanzet en lichtere punten.

Het verschil tussen highlights en balayage

Hoewel highlights en balayage allebei gebruikmaken van een oplichtende techniek, zijn er grote verschillen. Het belangrijkste verschil is de techniek. Bij highlights worden de lichte plukken aangezet met een kwast en in het haar gezet met folies. Balayage maakt gebruik van een kwast of spons, waarbij de kapper vegende bewegingen maakt door het haar. Heel natuurlijk en uit de losse pols. De folies zijn bij balayage overbodig. Ook beginnen highlights bij de haaraanzet, terwijl balayage lager in het haar wordt aangebracht. Het effect van highlights is lichter dan bij balayage. 

De trend voor natuurlijk kleurverloop: ombre hair

Donkere aanzet, lichtere punten: dat is de trend ombre hair. Bij de ombre hair-trend wordt een subtiele kleurovergang gecreëerd door de haaraanzet donkerder te laten en richting de punten een steeds lichtere tint verf in te zetten. Dit zorgt voor een duidelijk kleurverschil zonder harde grens – zoals bij de trend dip-dye het geval is. Bij ombre hair is het kleurverschil horizontaal, terwijl highlights en balayage voor een meer verticaal kleureffect zorgen. Het verschil tussen haaraanzet en haarpunten is bij ombre hair vaak zo’n 60 tot 70%.

De nieuwste haartrend: strobing

Een techniek die is overgewaaid vanuit de make-upwereld is strobing. Bij strobing van het gezicht worden de contouren van het gezicht slanker gemaakt door highlighter op specifieke gedeelten van het gezicht aan te brengen. Zo werkt het ook met de haarverftrend strobing. Strobing van het haar maakt gebruik van highlights en lowlights die specifieke plukken oplichten of juist donkerder maken, zodat je gezicht beter uitkomt. De vorm van je gezicht bepaalt waar de verf komt. Net als bij ombre werken kappers met een donkerdere basiskleur bij de haaraanzet en lichtere verf voor de strobing. 

Het verschil tussen ombre en strobing

De techniek van ombre en strobing lijkt erg op elkaar. De haaraanzet wordt donkerder gelaten, terwijl richting de haarpunten voor een lichter effect wordt gezorgd. Door met verschillende tinten haarverf te werken, creëer je een natuurlijk kleurverloop. Het verschil bij strobing zit ‘m voornamelijk in het effect. De trend strobing is erop gericht de goede features van je gezicht te benadrukken, iets wat met ombre niet aan de orde is. Bij ombre hair is het effect een natuurlijk kleurverloop.

Bekijk ook eens

Bekijk alle posts
Blog-Wahl-en-Moser-Tools-Hero-Vakkappers

Wahl en Moser tools: Essentiële tips van expert Maurice Leha

Al bijna 23 jaar werkt Maurice Leha tussen de trimmers, tondeuses en shavers van Wahl en Moser, het professionele groomingmerk dat sinds 1919 tools voor kappers en barbers produceert. Vakkappers sprak met Maurice over zijn vak en passie voor tondeuses. Ook deelt hij handige (onderhouds)tips voor barbers en kappers. Maak kennis met de wereldklasse service [...]
Babyliss Pro Blog - Hero

BaByliss Pro: de beste keuze voor professionals en specialisten

Tondeuses, krultangen, stijltangen, föhns, borstels en meer: BaByliss PRO biedt werkelijk álles wat een haarprofessional nodig heeft. Innovatie, creativiteit en functionaliteit voeren de boventoon in het aanbod. In dit artikel gaan we dieper in op dit toonaangevende kappersmerk en highlighten we enkele toppers met bijzondere features. Het merk door de jaren heen BaByliss PRO werd [...]
Jaguar en Tondeo Kappersscharen

Jaguar en Tondeo: wat onderscheidt deze kappersscharen?

Wie aan kwalitatieve kappersscharen denkt, denkt waarschijnlijk al gauw aan de merken Jaguar en Tondeo. Deze twee topmerken worden vaak in één adem genoemd. Niet zo gek: de merken vallen sinds 2013 onder één bedrijf dat beide merken in dezelfde fabriek produceert. Dit maakt dat er wat overeenkomsten zijn tussen Jaguar- en Tondeo-scharen, maar zéker [...]