Chemische stoffen

3 minuten leestijd

In het kappersvak heb je te maken met chemische stoffen. Het is belangrijk dat je zorgvuldig omgaat met deze chemische stoffen, want deze kunnen pijn en irritatie veroorzaken aan je ledematen. Hieronder staat uitgelegd hoe je verantwoord met chemische stoffen omgaat in het kappersvak:

  • Draag beschermende handschoenen: zo voorkom je dat de chemische stoffen direct op de huid terecht komen. Dit is een simpele maatregel die veel leed kan besparen. Je kunt bij bijna elke drogisterij of groothandel beschermende handschoenen kopen.
  • Gebruik hydraterende crèmes: dit zorgt ervoor dat je handen en gezicht niet uitdrogen, waardoor je huid soepel blijft. Daarnaast zorgt het ervoor dat chemische stoffen minder schade aan je huid kunnen aanrichten.
  • Zorg voor een goede ventilatie: een goede ventilatie is essentieel. Dit zorgt ervoor dat de chemische stoffen niet blijven hangen in de kapperszaak. Zo ademen zowel jij als je klanten geen chemische stoffen in die schadelijk zijn voor het lichaam. 
  • Gebruik gels in plaats van poeders: gels zijn vloeibaar wat ervoor zorgt dat de substantie niet stuift wanneer je het aanbrengt. Bij poeders is dit wel het geval, hierdoor is het mogelijk dat je sommige bestanddelen van de poeder inademt. Dit kan schadelijk zijn voor je gezondheid. 
  • Maak een goede afscheiding tussen de chemische hoek en de rest van de salon: zorg ervoor dat het duidelijk is waar alle (gevaarlijke) chemische producten staan. Zo kunnen zowel jij als je klanten extra voorzichtig zijn wanneer jullie je in deze hoek bevinden. Op deze manier voorkom je nare ongelukken. 
  • Als je werkt met water of chemische stoffen, moet je je handsieraden afdoen: veel chemische stoffen kunnen reageren met de materialen die in handsieraden zijn verwerkt. Dit kan irritaties aan de huid veroorzaken. Zorg er daarom altijd voor dat je beschermende handschoenen draagt en geen handsieraden draagt. 
  • Droog je handen altijd goed af met een schone handdoek of tissue: op deze manier voorkom je dat er resten van chemische stoffen achterblijven op je handen. Het zou natuurlijk heel vervelend zijn als je nu net je ogen wrijft met je handen. 
  • Smeer je handen een paar keer per dag in met een vette handcrème: dit zorgt er wederom voor dat je handen niet uitdrogen. Daarnaast zorgt dit ervoor dat de chemische stoffen die achterblijven op je hand onschadelijk worden gemaakt.  

Productbereidingsruimte

Iedere kapsalon moet een speciale ruimte (hoek of kast) hebben voor het bereiden van haarverf, permanentvloeistof en blondeermiddelen, dit wordt ook wel de chemiehoek genoemd. Deze hoek heeft een aantal minimumeisen die noodzakelijk zijn om veilig te kunnen werken. De wanden en planken moeten van glad materiaal zijn gemaakt dat makkelijk kan worden schoongemaakt. Er is minimaal één wasbak met stromend water vereist die uitsluitend wordt gebruikt voor het reinigen van chemische producten en materialen. Daarnaast is het verboden om te eten en te drinken nabij de chemiehoek. 

Bekijk ook eens

Bekijk alle posts
De beste stijltangen

De beste stijltangen van dit moment

Voor het volledig glad en stijl maken van kapsels tot het creëren van beach waves en weelderige krullen: een goede stijltang is onmisbaar in jouw verzameling hair tools. In dit artikel laten we je kennismaken met de beste stijltangen van dit moment en delen we tips voor het onderhoud van jouw stijltang. Waarom een professionele [...]
De haartrends van 2024

De haartrends van 2024 voor mannen en vrouwen

Het haar bijpunten en een eenvoudige fade zetten, kan jij als haarprofessional als de beste. Maar je skills komen pas echt tot zijn recht wanneer je je klanten dé haartrends van 2024 mag aanmeten. Voor vrouwen zijn dat mermaid waves, maar ook de lob is terug van (nooit) weggeweest. Mannen zijn dit jaar helemaal on [...]
de beste tondeuses en trimmers van 2024

Dé beste tondeuses en trimmers van 2024

Ben jij als professional toe aan een nieuwe tondeuse of trimmer, of ben je het hele jaar door op zoek naar het beste van het beste? In dit blog zetten we tijdloze klassiekers, bijzondere nieuwkomers en de meest in het oog springende tondeuses en trimmers van dit moment op een rij. Want wij snappen als [...]