Chemische stoffen

In het kappersvak heb je te maken met chemische stoffen. Het is belangrijk dat je zorgvuldig omgaat met deze chemische stoffen, want deze kunnen pijn en irritatie veroorzaken aan je ledematen. Hieronder staat uitgelegd hoe je verantwoord met chemische stoffen omgaat in het kappersvak:

  • Draag beschermende handschoenen: zo voorkom je dat de chemische stoffen direct op de huid terecht komen. Dit is een simpele maatregel die veel leed kan besparen. Je kunt bij bijna elke drogisterij of groothandel beschermende handschoenen kopen.
  • Gebruik hydraterende crèmes: dit zorgt ervoor dat je handen en gezicht niet uitdrogen, waardoor je huid soepel blijft. Daarnaast zorgt het ervoor dat chemische stoffen minder schade aan je huid kunnen aanrichten.
  • Zorg voor een goede ventilatie: een goede ventilatie is essentieel. Dit zorgt ervoor dat de chemische stoffen niet blijven hangen in de kapperszaak. Zo ademen zowel jij als je klanten geen chemische stoffen in die schadelijk zijn voor het lichaam. 
  • Gebruik gels in plaats van poeders: gels zijn vloeibaar wat ervoor zorgt dat de substantie niet stuift wanneer je het aanbrengt. Bij poeders is dit wel het geval, hierdoor is het mogelijk dat je sommige bestanddelen van de poeder inademt. Dit kan schadelijk zijn voor je gezondheid. 
  • Maak een goede afscheiding tussen de chemische hoek en de rest van de salon: zorg ervoor dat het duidelijk is waar alle (gevaarlijke) chemische producten staan. Zo kunnen zowel jij als je klanten extra voorzichtig zijn wanneer jullie je in deze hoek bevinden. Op deze manier voorkom je nare ongelukken. 
  • Als je werkt met water of chemische stoffen, moet je je handsieraden afdoen: veel chemische stoffen kunnen reageren met de materialen die in handsieraden zijn verwerkt. Dit kan irritaties aan de huid veroorzaken. Zorg er daarom altijd voor dat je beschermende handschoenen draagt en geen handsieraden draagt. 
  • Droog je handen altijd goed af met een schone handdoek of tissue: op deze manier voorkom je dat er resten van chemische stoffen achterblijven op je handen. Het zou natuurlijk heel vervelend zijn als je nu net je ogen wrijft met je handen. 
  • Smeer je handen een paar keer per dag in met een vette handcrème: dit zorgt er wederom voor dat je handen niet uitdrogen. Daarnaast zorgt dit ervoor dat de chemische stoffen die achterblijven op je hand onschadelijk worden gemaakt.  

Productbereidingsruimte

Iedere kapsalon moet een speciale ruimte (hoek of kast) hebben voor het bereiden van haarverf, permanentvloeistof en blondeermiddelen, dit wordt ook wel de chemiehoek genoemd. Deze hoek heeft een aantal minimumeisen die noodzakelijk zijn om veilig te kunnen werken. De wanden en planken moeten van glad materiaal zijn gemaakt dat makkelijk kan worden schoongemaakt. Er is minimaal één wasbak met stromend water vereist die uitsluitend wordt gebruikt voor het reinigen van chemische producten en materialen. Daarnaast is het verboden om te eten en te drinken nabij de chemiehoek. 

Recente blog artikelen