De beste kappersscharen voor jou

4 minuten leestijd
De beste kappersscharen - Hero Vakkappers

Een professionele kappersschaar voor het recht afknippen van haar, voor schuin afknippen, om uit te dunnen en te snijden: jij als kapper weet als geen ander dat je niet zonder kwalitatieve, complete set kappersscharen kan. En dat één kappersschaar niet voldoende is om aan de behoeften van al je klanten te voldoen. In dit blog gaan we daarom in op de verschillende soorten kappersscharen die er op de markt zijn. Wanneer kies je welke? En ook: hoe hou je je kappersscharen zo lang mogelijk mooi en goed?

Kappersscharen voor verschillende behoeften

Simpel gezegd zijn kappersscharen te verdelen in de categorieën knipscharen, coupescharen en effileerscharen. Knipscharen doen wat de naam zegt: het haar knippen. Met een coupeschaar kan je het haar knippen en uitdunnen. Een coupeschaar wordt getypeerd door één snijblad met effileertanden. Wil je een schaar alleen gebruiken voor het uitdunnen van haar? Dan kan je ook een effileerschaar kiezen, met twee snijbladen met effileertanden. Hoe meer tanden het effileerblad heeft, hoe fijner je het haar kan uitdunnen. Bij heel dik haar is een coupeschaar onmisbaar. Je kan hiermee het haar tegelijkertijd knippen én uitdunnen. Knip je dun haar? Dan volstaat een professionele knipschaar. Kappersscharen zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Een 5.75” Jaguar Silver Line CJ4 Plus Knipschaar is een gangbare maat, terwijl een 7.0” kappersschaar vrij lang is. Hoe langer de schaar, hoe grover je ermee te werk kan gaan en hoe grotere stukken haar je ermee kan knippen. Voor het fijnere werk, gebruik je liever een kortere schaar. Hiermee kan je preciezer werken.

Recht en convex geslepen kappersscharen

Maken we het iets minder simpel dan heb je binnen de categorie knipscharen nog de keuze voor een recht geslepen kappersschaar of een convex geslepen kappersschaar. Een kappersschaar met een recht geslepen snijblad kan het haar heel recht afknippen, waardoor je strakke lijnen kan creëren. Aan de andere kant hebben we de convex geslepen kappersscharen, met een snijblad dat een bolling of holling heeft. Door de vorm van een convex kappersschaar kan je het haar juist schuin afknippen. Een groot voordeel van een convex geslepen kappersschaar is dat het voor minder gespleten punten zorgt. Een populaire knipschaar met convex geslepen bladen is de Jaguar Gold Line Convex Flex.

Linkshandige en rechtshandige kappersscharen

Tot slot heb je bij de keuze voor een kappersschaar nog de keuze voor een linkshandige kappersschaar of een rechtshandige kappersschaar. De uitleg is simpel: die keuze maak je aan de hand van of je rechtshandig of linkshandig bent.

Kies een ergonomische kappersschaar

Langdurig prettig met een schaar kunnen werken is voor veel kappers een vereiste. Gelukkig zijn vrijwel alle professionele kappersscharen ergonomisch ontworpen. Denk hierbij aan een niet-symmetrische vorm van de schaar (off-set ontwerp), waarbij het ene vingeroog lager ligt dan het andere. In tegenstelling tot een symmetrische schaar waarbij de vingerogen recht tegenover elkaar liggen, kan je met een niet-symmetrische schaar veel langer en prettiger knippen. Daarnaast hebben de meeste kappersscharen een pinksteun.

De beste merken kappersscharen

Weet je inmiddels wat voor soort kappersschaar je zoekt, en welke maat je nodig hebt? Dan is het nu tijd om te kijken naar de beste merken kappersscharen. Een professionele kappersschaar wordt gekenmerkt door het gebruik van premium en hoogwaardig roestvrij staal dat lang mooi blijft en haarscherpe snijbladen. Merken die dergelijke professionele kappersscharen aanbieden, zijn Tondeo en Jaguar. Bij beide premium merken ben je verzekerd van kwalitatief hoogstaande kappersscharen die jouw werk makkelijker en leuker maken.

Het onderhoud van jouw kappersscharen

Nu je hebt geïnvesteerd in goede, professionele kappersscharen, wil je natuurlijk ook dat ze zo lang mogelijk scherp en goed blijven. Met goed onderhoud verleng je de duurzaamheid en behoud je de knipkwaliteit. Dit onderhoud begint bij het dagelijks reinigen van je scharen. Dit kan met een speciaal reinigingsmiddel voor kappersscharen. Om de snijbladen soepel te laten lopen, is onderhoudsolie daarnaast onmisbaar. Het oliën van de snijbladen verleng je de duurzaamheid van je kappersscharen. Ook zorgen soepel lopende scharen ervoor dat je minder weerstand voelt bij het knippen, wat weer goed is voor je gewrichten. Tot slot berg je je kappersscharen altijd goed op. Dit kan met bijvoorbeeld een etui voor kappersscharen.

Het meest complete en bovendien scherp geprijsde aanbod kappersscharen van merken als Tondeo en Jaguar vind je bij Vakkappers. Bekijk hier al onze professionele kappersscharen.

Bekijk ook eens

Bekijk alle posts

De beste tools van BaByliss PRO 4Artists

Föhns, tondeuses, trimmers en stijltangen die qua design top of the bill zijn én daarnaast functionaliteiten hebben die jouw werk als kapper stukken makkelijker en fijner maken: maak kennis met de tools van BaByliss PRO 4Artists. We vertellen je wat dit professionele merk zo bijzonder maakt en waarom je als kapper niet zonder kan. Wat [...]
Krullen föhnen - Hero Vakkappers

De beste manier om krullen te föhnen

Iedere kapper die regelmatig krullencoupes voor zich heeft weet: het föhnen van krullen is een vak apart. De ene krul is de andere niet, dus maatwerk is nodig voor een glanzende krullenbos. Welke producten gebruik je daarvoor en föhn je de krullen het beste zodat ze tot z’n recht komen? In dit artikel vertellen we [...]
Salon Ambience Blog

Salon Ambience biedt het beste meubilair voor jouw salon

Of je nu voor een moderne inrichting gaat, een minimalistische look wil of juist een klassiek interieur: bij het Italiaanse merk Salon Ambience vind je het beste meubilair voor jouw salon. Je bent aan het juiste adres als je zoekt naar kwalitatieve, creatieve en duurzame salonmeubels. Het aanbod kappersstoelen, barberstoelen, wasunits en kaptafels van Salon [...]