Ontwerp-zonder-titel-5

De samenstelling van een goede shampoo

Talg, zweet, dode huidcellen, stylingproducten en vuil van de hoofdhuid… Het haar van je klanten krijgt veel te verduren. Gelukkig zijn er goede shampoos die het haar reinigen en zijn volume, glans en veerkracht teruggeven. Maar wat doet een shampoo precies? Welke ingrediënten zitten er in een goede shampoo? En waar moet je bij aanschaf van een shampoo voor je klanten op letten? Dat vertellen we je graag! 

Elke shampoo dezelfde basissamenstelling

De samenstelling van shampoo is in principe altijd gelijk.
Ingrediënten die we in alle shampoos terugvinden zijn: 

 • Water (50-70%)
 • Belangrijkste wasactieve stoffen/schuimvormer (7-15%)
 • Tweede wasactieve stoffen/schuimregelaar (5%)
 • Conditioneringsmiddel (2%)
 • Haarglansmiddel (1%)
 • Viscositeitsregulator (1%)
 • Geurstof(fen) (0,5%)
 • Conserveermiddel (0,00015%)
 • Overige stoffen (10,5%)

Dat betekent niet dat elke shampoo ook van dezelfde kwaliteit is. De kwaliteit van de ingrediënten bepaalt de kwaliteit van de shampoo. Een goede shampoo verwijdert talg en vuil van de hoofdhuid en uit het haar, maar irriteert de hoofdhuid niet. Het beschermende vetlaagje dat van nature om het haar zit, blijft ook tijdens het wassen intact en wordt zelfs sterker. Hierdoor behoudt het haar zijn glans en is het beschermd tegen schadelijke invloeden van buitenaf. 

Het geheim van een goede shampoo

Hoe weet je nu wat de kwaliteit van de ingrediënten van een shampoo is? Dat ontdek je door de ingrediëntenlijst goed te bekijken. Hieronder zetten we de belangrijkste ingrediënten op een rijtje:

 • Wasactieve stoffen
  De wasactieve stoffen in shampoo zijn het belangrijkst, omdat ze het vuil en vet van de hoofdhuid en uit het haar verwijderen. Een écht goede shampoo bevat wasactieve stoffen die het haar reinigen zonder het te veel te ontvetten of beschadigen. Kies daarom voor een shampoo met alleen mild reinigende wasactieve stoffen; de sulfaatvrije shampoos. 
 • Schuimstoffen

Schuimstoffen die producenten toevoegen aan de samenstelling van shampoo voegen eigenlijk niets toe. Je klanten vinden het waarschijnlijk wel fijn als een shampoo goed schuimt. Dat geeft ze het idee dat het goed reinigt. Helaas is dat niet zo. Schuimen doet niets voor de reiniging, maar veel schuim vergroot wel de kans op huidirritatie. 

 • Conditioneringsmiddel

Alleen het reinigen van het haar zorgt ervoor dat het dof en stug wordt. Daarom voegen producenten altijd een conditioneringsmiddel aan shampoo toe. Deze stoffen leggen een mooi laagje op het haar en vullen beschadigingen op. Daardoor ziet het haar er na het wassen mooi glad en glanzend uit.

Ingrediënten die we als conditioneringsmiddel in shampoos terugzien zijn hydrolyzed animal protein, glycerine, dimethicone, polyvinylpyrrolidone en stearalkonium chloride. Producenten gebruiken ook weleens oliën, maar die werken minder goed. Dan zijn siliconen beter, maar dan wel in een conditioner en niet in een shampoo. Als ingrediënt in een shampoo verzwaren ze het haar, waardoor het uit model raakt.

 • De pH-waarde

Bij een goede shampoo ligt de pH-waarde tussen de 5 en 6. Dat betekent dat de shampoo pH-huidneutraal is. Helaas staat de pH-waarde op veel shampoos niet vermeld. Om er toch achter te komen wat de waarde is, kun je pH teststrips kopen.

 • Conserveermiddelen en geurstoffen

Een goede shampoo bevat geen overbodige geurstoffen die de huid irriteren. Parfum doet de shampoo misschien lekker ruiken, maar zorgt vaak ook voor irritatie van de hoofdhuid. Ook etherische oliën leveren geen positieve bijdrage aan de conditie van het haar en de hoofdhuid, maar kunnen het wel beschadigen. 

Conserveermiddelen zijn nodig om ervoor te zorgen dat de shampoo niet binnen de kortste keren bederft. In veel shampoos zitten nog conserveermiddelen die niet meer van deze tijd zijn. Shampoos met methylisothiazolinone, quaternium 15, Imidazolidinyl urea of triclosan als bewaarmiddelen kun je beter vermijden. 

Controleer altijd de samenstelling van een shampoo

Je klanten wil je natuurlijk alleen de beste shampoo bieden. Maar omdat de samenstelling van shampoos in de basis hetzelfde is, kan het lastig zijn om een goede shampoo te vinden. Neem de ingrediënten in de shampoo daarom altijd extra goed onder de loep. Of neem contact met ons op voor advies. Bij de Vakkappers vertellen we je graag alles over de shampoos in ons assortiment. Samen ontdekken we welke shampoo het beste is voor jouw klanten.

INSPIRATIE

Arganolie en keratine voor je haar: de verschillen
Arganolie en keratine voor je haar Heb je droog en beschadigd haar? Ben je te enthousiast geweest met hete stylingtools of wil je je lokken gewoon een oppepper geven? Arganolie en keratine zijn wonderingrediënten als het aankomt op het intensief voeden, verzorgen en hydrateren van je haar. Arganolie bevat volop essentiële vetzuren die je haar...
Lees meer
De beste haarverzorgingsroutine voor gezond haar
De ultieme haarverzorgingsroutine Shampoo, conditioner, masker, olie, serum… Maak van een uitgebreide haarverzorgingsroutine gerust een wekelijkse gewoonte. Want echt: hoe meer je investeert in goede producten die passen bij jouw haartype, hoe gezonder je lokken en hoe mooier je haar valt. Door de juiste routine voor jouw haar te volgen én de beste producten voor...
Lees meer
De beste baardverzorgingsroutine voor een mooie baard
Je baard in topconditie houden is met de juiste baardverzorgingsroutine een koud kunstje. En die routine voor je baard hoeft echt geen half uur te duren: met een paar tips & tricks en de juiste baardproducten ben je iedere ochtend in no time klaar. In dit artikel delen we de beste baardverzorgingsroutine voor een gezonde,...
Lees meer
Balayage, ombre en strobing: de mooiste haarverftrends
Balayage, ombre en strobing: dit zijn dé haarverftrends Vergeet het laten aanbrengen van één kleur haarverf: bij de haarverftrends van dit moment spelen kappers met twee, drie of zelfs meerdere tinten verf. Balayage, highlights, ombre en strobing geven een natuurlijk kleurverloop aan je haar, zorgen voor optisch meer beweging in het haar en maken je...
Lees meer
Previous
Next
0
WINKELMAND
 • No products in the cart.