Kapperseczeem

3 minuten leestijd

Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. Soms wordt dit door een allergie veroorzaakt, maar vooral op de handen is het vaak het gevolg van herhaalde irritatie van de huid. Handeczeem dat vaak bij kappers voorkomt, noemen we ook wel kapperseczeem. Hieronder lees je hoe kapperseczeem ontstaat en wat je kunt doen om dit te voorkomen. Zo zorg je ervoor dat jouw handen gezond blijven en dat de klant geen risico loopt op eczeem.

Hoe ontstaat kapperseczeem?

Kapperseczeem kan verschillende oorzaken hebben:

  • allergie: het lichaam heeft een allergische reactie op bepaalde stoffen die worden gebruikt. 
  • blootstelling aan irriterende stoffen, zoals zeep en shampoo
  • de kans op kapperseczeem wordt groter als je vaak met natte handen werkt, bijvoorbeeld door haren te wassen zonder handschoenen. Ook door het dragen van handsieraden tijdens het werk loop je een grotere kans op eczeem. 
  • Weinig vet op de huid: sommige mensen hebben weinig vet op de huid waardoor de huid extra kwetsbaar is voor schadelijke stoffen. Daarnaast is de huid ook droog, omdat er weinig vocht kan worden vastgehouden. 

Hoe voorkom je kapperseczeem?

Kapperseczeem kan heel vervelend zijn, daarom is het beter om te voorkomen dat je kapperseczeem oploopt. Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen als je weet dat je gevoelig bent voor kapperseczeem:

  • Draag handschoenen: dit zorgt ervoor dat bepaalde chemische stoffen niet direct contact maken met je huid, hierdoor voorkom je infecties. 
  • Hydrateer je huid met crèmes: zorg ervoor dat je huid vochtig is. Een van de belangrijkste oorzaken van kapperseczeem is een droge huid. 
  • Zorg ervoor dat je handen niet nat worden: voorkom nat werk. Mocht dit toch niet lukken, zorg er dan voor dat je het natte werk zoveel mogelijk beperkt. 
  • Zorg ervoor dat je niet te lang handschoenen draagt, dit kan namelijk ook voor irritaties zorgen. Oftewel, beperk de blootstelling aan chemische stoffen. 
  • Ga zorgvuldig te werk in de chemiehoek en volg alle richtlijnen. Zo voorkom je dat de chemische stoffen contact maken met je huid. 

Kan ik blijven werken met kapperseczeem

Het is heel vervelend om kapperseczeem te hebben, toch is dit geen ramp. In de meeste gevallen blijft het mogelijk om je vak uit te oefenen. Wel is het raadzaam om de werkzaamheden tijdelijk stil te leggen als je last hebt van kapperseczeem. Het is dan noodzakelijk dat je eerst het eczeem laat behandelen. Je kunt de volgende stappen zelf nemen om kapperseczeem te behandelen:

  • Er zijn verschillende crèmes beschikbaar die je dagelijks moet aanbrengen om het eczeem te behandelen. 
  • Bij extreme varianten kan een lichttherapie worden toegepast. 
  • Verschillende basiszalven kunnen het eczeem verminderen.
  • Draag handschoenen om erger te voorkomen. Dit bevordert ook het genezingsproces. 

Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Zorg er daarom altijd voor dat je zorgvuldig te werk gaat en je je houdt aan alle voorgeschreven maatregelen.

Bekijk ook eens

Bekijk alle posts
Babyliss Pro Blog - Hero

BaByliss Pro: de beste keuze voor professionals en specialisten

Tondeuses, krultangen, stijltangen, föhns, borstels en meer: BaByliss PRO biedt werkelijk álles wat een haarprofessional nodig heeft. Innovatie, creativiteit en functionaliteit voeren de boventoon in het aanbod. In dit artikel gaan we dieper in op dit toonaangevende kappersmerk en highlighten we enkele toppers met bijzondere features. Het merk door de jaren heen BaByliss PRO werd [...]
Jaguar en Tondeo Kappersscharen

Jaguar en Tondeo: wat onderscheidt deze kappersscharen?

Wie aan kwalitatieve kappersscharen denkt, denkt waarschijnlijk al gauw aan de merken Jaguar en Tondeo. Deze twee topmerken worden vaak in één adem genoemd. Niet zo gek: de merken vallen sinds 2013 onder één bedrijf dat beide merken in dezelfde fabriek produceert. Dit maakt dat er wat overeenkomsten zijn tussen Jaguar- en Tondeo-scharen, maar zéker [...]
Moser Tondeuses

Moser tondeuses: kwalitatieve tondeuses in alle prijsklassen

De geschiedenis van het merk Moser Het merk Moser zag het levenslicht in 1946, in het plaatsje St. Georgen in Duitsland. In het begin van de jaren negentig zat het merk zo in de lift dat er een tweede productielocatie in Hongarije bij kwam. Moser staat sinds in de introductie van het merk voor kwalitatieve [...]