Vakkpapers-afbeelding-17

Kapperseczeem

Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. Soms wordt dit door een allergie veroorzaakt, maar vooral op de handen is het vaak het gevolg van herhaalde irritatie van de huid. Handeczeem dat vaak bij kappers voorkomt, noemen we ook wel kapperseczeem. Hieronder lees je hoe kapperseczeem ontstaat en wat je kunt doen om dit te voorkomen. Zo zorg je ervoor dat jouw handen gezond blijven en dat de klant geen risico loopt op eczeem.

Hoe ontstaat kapperseczeem?

Kapperseczeem kan verschillende oorzaken hebben:

 • allergie: het lichaam heeft een allergische reactie op bepaalde stoffen die worden gebruikt. 
 • blootstelling aan irriterende stoffen, zoals zeep en shampoo
 • de kans op kapperseczeem wordt groter als je vaak met natte handen werkt, bijvoorbeeld door haren te wassen zonder handschoenen. Ook door het dragen van handsieraden tijdens het werk loop je een grotere kans op eczeem. 
 • Weinig vet op de huid: sommige mensen hebben weinig vet op de huid waardoor de huid extra kwetsbaar is voor schadelijke stoffen. Daarnaast is de huid ook droog, omdat er weinig vocht kan worden vastgehouden. 

Hoe voorkom je kapperseczeem?

Kapperseczeem kan heel vervelend zijn, daarom is het beter om te voorkomen dat je kapperseczeem oploopt. Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen als je weet dat je gevoelig bent voor kapperseczeem:

 • Draag handschoenen: dit zorgt ervoor dat bepaalde chemische stoffen niet direct contact maken met je huid, hierdoor voorkom je infecties. 
 • Hydrateer je huid met crèmes: zorg ervoor dat je huid vochtig is. Een van de belangrijkste oorzaken van kapperseczeem is een droge huid. 
 • Zorg ervoor dat je handen niet nat worden: voorkom nat werk. Mocht dit toch niet lukken, zorg er dan voor dat je het natte werk zoveel mogelijk beperkt. 
 • Zorg ervoor dat je niet te lang handschoenen draagt, dit kan namelijk ook voor irritaties zorgen. Oftewel, beperk de blootstelling aan chemische stoffen. 
 • Ga zorgvuldig te werk in de chemiehoek en volg alle richtlijnen. Zo voorkom je dat de chemische stoffen contact maken met je huid. 

Kan ik blijven werken met kapperseczeem

Het is heel vervelend om kapperseczeem te hebben, toch is dit geen ramp. In de meeste gevallen blijft het mogelijk om je vak uit te oefenen. Wel is het raadzaam om de werkzaamheden tijdelijk stil te leggen als je last hebt van kapperseczeem. Het is dan noodzakelijk dat je eerst het eczeem laat behandelen. Je kunt de volgende stappen zelf nemen om kapperseczeem te behandelen:

 • Er zijn verschillende crèmes beschikbaar die je dagelijks moet aanbrengen om het eczeem te behandelen. 
 • Bij extreme varianten kan een lichttherapie worden toegepast. 
 • Verschillende basiszalven kunnen het eczeem verminderen.
 • Draag handschoenen om erger te voorkomen. Dit bevordert ook het genezingsproces. 

Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Zorg er daarom altijd voor dat je zorgvuldig te werk gaat en je je houdt aan alle voorgeschreven maatregelen.

INSPIRATIE

Arganolie en keratine voor je haar: de verschillen
Arganolie en keratine voor je haar Heb je droog en beschadigd haar? Ben je te enthousiast geweest met hete stylingtools of wil je je lokken gewoon een oppepper geven? Arganolie en keratine zijn wonderingrediënten als het aankomt op het intensief voeden, verzorgen en hydrateren van je haar. Arganolie bevat volop essentiële vetzuren die je haar...
Lees meer
De beste haarverzorgingsroutine voor gezond haar
De ultieme haarverzorgingsroutine Shampoo, conditioner, masker, olie, serum… Maak van een uitgebreide haarverzorgingsroutine gerust een wekelijkse gewoonte. Want echt: hoe meer je investeert in goede producten die passen bij jouw haartype, hoe gezonder je lokken en hoe mooier je haar valt. Door de juiste routine voor jouw haar te volgen én de beste producten voor...
Lees meer
De beste baardverzorgingsroutine voor een mooie baard
Je baard in topconditie houden is met de juiste baardverzorgingsroutine een koud kunstje. En die routine voor je baard hoeft echt geen half uur te duren: met een paar tips & tricks en de juiste baardproducten ben je iedere ochtend in no time klaar. In dit artikel delen we de beste baardverzorgingsroutine voor een gezonde,...
Lees meer
Balayage, ombre en strobing: de mooiste haarverftrends
Balayage, ombre en strobing: dit zijn dé haarverftrends Vergeet het laten aanbrengen van één kleur haarverf: bij de haarverftrends van dit moment spelen kappers met twee, drie of zelfs meerdere tinten verf. Balayage, highlights, ombre en strobing geven een natuurlijk kleurverloop aan je haar, zorgen voor optisch meer beweging in het haar en maken je...
Lees meer
Previous
Next
0
WINKELMAND
 • No products in the cart.