Kapperseczeem

3 minuten leestijd

Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. Soms wordt dit door een allergie veroorzaakt, maar vooral op de handen is het vaak het gevolg van herhaalde irritatie van de huid. Handeczeem dat vaak bij kappers voorkomt, noemen we ook wel kapperseczeem. Hieronder lees je hoe kapperseczeem ontstaat en wat je kunt doen om dit te voorkomen. Zo zorg je ervoor dat jouw handen gezond blijven en dat de klant geen risico loopt op eczeem.

Hoe ontstaat kapperseczeem?

Kapperseczeem kan verschillende oorzaken hebben:

 • allergie: het lichaam heeft een allergische reactie op bepaalde stoffen die worden gebruikt. 
 • blootstelling aan irriterende stoffen, zoals zeep en shampoo
 • de kans op kapperseczeem wordt groter als je vaak met natte handen werkt, bijvoorbeeld door haren te wassen zonder handschoenen. Ook door het dragen van handsieraden tijdens het werk loop je een grotere kans op eczeem. 
 • Weinig vet op de huid: sommige mensen hebben weinig vet op de huid waardoor de huid extra kwetsbaar is voor schadelijke stoffen. Daarnaast is de huid ook droog, omdat er weinig vocht kan worden vastgehouden. 

Hoe voorkom je kapperseczeem?

Kapperseczeem kan heel vervelend zijn, daarom is het beter om te voorkomen dat je kapperseczeem oploopt. Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen als je weet dat je gevoelig bent voor kapperseczeem:

 • Draag handschoenen: dit zorgt ervoor dat bepaalde chemische stoffen niet direct contact maken met je huid, hierdoor voorkom je infecties. 
 • Hydrateer je huid met crèmes: zorg ervoor dat je huid vochtig is. Een van de belangrijkste oorzaken van kapperseczeem is een droge huid. 
 • Zorg ervoor dat je handen niet nat worden: voorkom nat werk. Mocht dit toch niet lukken, zorg er dan voor dat je het natte werk zoveel mogelijk beperkt. 
 • Zorg ervoor dat je niet te lang handschoenen draagt, dit kan namelijk ook voor irritaties zorgen. Oftewel, beperk de blootstelling aan chemische stoffen. 
 • Ga zorgvuldig te werk in de chemiehoek en volg alle richtlijnen. Zo voorkom je dat de chemische stoffen contact maken met je huid. 

Kan ik blijven werken met kapperseczeem

Het is heel vervelend om kapperseczeem te hebben, toch is dit geen ramp. In de meeste gevallen blijft het mogelijk om je vak uit te oefenen. Wel is het raadzaam om de werkzaamheden tijdelijk stil te leggen als je last hebt van kapperseczeem. Het is dan noodzakelijk dat je eerst het eczeem laat behandelen. Je kunt de volgende stappen zelf nemen om kapperseczeem te behandelen:

 • Er zijn verschillende crèmes beschikbaar die je dagelijks moet aanbrengen om het eczeem te behandelen. 
 • Bij extreme varianten kan een lichttherapie worden toegepast. 
 • Verschillende basiszalven kunnen het eczeem verminderen.
 • Draag handschoenen om erger te voorkomen. Dit bevordert ook het genezingsproces. 

Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Zorg er daarom altijd voor dat je zorgvuldig te werk gaat en je je houdt aan alle voorgeschreven maatregelen.

Bekijk ook eens

Bekijk alle posts
Olivia Garden - Blog

Ontdek de luxueuze haarborstels van Olivia Garden

Met bijna zestig jaar aan expertise, verkooppunten in honderd landen en ruim vijftig patenten is Olivia Garden met recht een grote speler in de kappersbranche te noemen. De luxueuze, hoogwaardige en functionele haarborstels van het van oorsprong Belgische merk scoren hoge ogen bij haarprofessionals over de hele wereld. Nog niet bekend met Olivia Garden? We [...]
Inspiratie Blog MIRPLAY - Hero

Richt je salon of barbershop in met Mirplay

Of je nu voor hypermodern of juist retro gaat: met de salonoplossingen van Mirplay kan je jouw kapsalon of barbershop inrichten volgens je eigen smaak. De unieke saloninrichtingen van Mirplay zijn veelzijdig qua design, van topkwaliteit, comfortabel en uiterst duurzaam. In dit artikel gaan we in op een aantal trends in salonoplossingen, geven we handige [...]