RSI-klachten

3 minuten leestijd

RSI is een verzamelnaam voor verschillende klachten die worden veroorzaakt door telkens een herhaaldelijke beweging uit te voeren. Het gaat dan vooral om klachten in de bovenrug, nek, schouders, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers. Kappers maken de hele dag door dezelfde beweging, hierdoor zijn zij extra gevoelig voor RSI gerelateerde klachten. In dit artikel lees je wat je kunt doen om dergelijke klachten te voorkomen.

Tips om RSI te voorkomen

Kapper zijn extra gevoelig voor RSI gerelateerde klachten, omdat zij lang in dezelfde houding staan en constant dezelfde beweging maken met hun polsen om het haar te knippen. Hieronder staan een aantal tips om het risico op RSI te verkleinen: 

 • Stel de pompstoel en kappersfiets altijd zo in dat je met je handen tussen borst- en schouderhoogte kunt werken.
 • Werk zo min mogelijk met je handen boven je schouders (ook wel boven je macht werken genoemd). Dit is namelijk zwaar en kan nek- en schouderklachten veroorzaken. 
 • Werk zoveel mogelijk met de palm-palm-methode. Je pakt hierbij de schaar vast zoals je dat normaal ook zou doen en je legt je pink op de pinksteun. Tijdens het knippen kantel je je handen een beetje. Op deze manier zorg je ervoor dat je vingers en handen minder worden belast. 
 • Houd je handen en polsen recht en niet gebogen ten opzichte van je onderarm.
 • Werk bij de wasbak met je handen op ellebooghoogte
 • Zorg ervoor dat je niet te lang hetzelfde werk doent, neem af en toe een pauze en zorg ervoor dat je je goed ontspant. 
 • Houd tijdens je werk de ellebogen zoveel mogelijk onder schouderhoogte
 • Gebruik goed materiaal, zoals een schaar met een pinksteun en bij voorkeur met ongelijke beenlengte. 
 • Gebruik een haaknaald met een breed handvat.
 • Gebruik een lichtgewicht föhn die prettig in de hand ligt.
 • Zorg ervoor dat je niet gestrest bent. Stress zorgt ervoor dat je spieren zich samentrekken waardoor de kans op blessures groter wordt. 

Hoe behandel je RSI?

Het kan voorkomen dat je toch te maken krijgt met RSI. Dit is natuurlijk heel vervelend, maar vaak is er wel een oplossing mogelijk. Het is belangrijk dat je op tijd naar de bedrijfsarts gaat als je vermoedt dat je RSI gerelateerde klachten hebt. Jullie kunnen dan samen kijken naar een oplossing om de klachten te verminderen. Het is belangrijk dat je niet te lang wacht en doorgaat met werken terwijl je klachten hebt. Dit zal de klachten alleen maar erger maken en het herstel vertragen. 

Bekijk ook eens

Bekijk alle posts
De beste kappersscharen - Hero Vakkappers

De beste kappersscharen voor jou

Een professionele kappersschaar voor het recht afknippen van haar, voor schuin afknippen, om uit te dunnen en te snijden: jij als kapper weet als geen ander dat je niet zonder kwalitatieve, complete set kappersscharen kan. En dat één kappersschaar niet voldoende is om aan de behoeften van al je klanten te voldoen. In dit blog [...]
Salon Ambience Blog

Salon Ambience biedt het beste meubilair voor jouw salon

Of je nu voor een moderne inrichting gaat, een minimalistische look wil of juist een klassiek interieur: bij het Italiaanse merk Salon Ambience vind je het beste meubilair voor jouw salon. Je bent aan het juiste adres als je zoekt naar kwalitatieve, creatieve en duurzame salonmeubels. Het aanbod kappersstoelen, barberstoelen, wasunits en kaptafels van Salon [...]
Föhns voor jouw haar

De beste föhns voor jouw haartype  

Gebruik jij een föhn om je krullen meer definitie te geven? Of juist om je lokken silky sleek te föhnen? Met een föhn en verschillende opzetstukken voor een föhn kan je alle kanten op! Maar dan moet je wel weten welke föhn bij je haartype past. In dit artikel laten we je een aantal goede [...]