Vakkpapers-afbeelding-22

RSI-klachten

RSI is een verzamelnaam voor verschillende klachten die worden veroorzaakt door telkens een herhaaldelijke beweging uit te voeren. Het gaat dan vooral om klachten in de bovenrug, nek, schouders, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers. Kappers maken de hele dag door dezelfde beweging, hierdoor zijn zij extra gevoelig voor RSI gerelateerde klachten. In dit artikel lees je wat je kunt doen om dergelijke klachten te voorkomen.

Tips om RSI te voorkomen

Kapper zijn extra gevoelig voor RSI gerelateerde klachten, omdat zij lang in dezelfde houding staan en constant dezelfde beweging maken met hun polsen om het haar te knippen. Hieronder staan een aantal tips om het risico op RSI te verkleinen: 

 • Stel de pompstoel en kappersfiets altijd zo in dat je met je handen tussen borst- en schouderhoogte kunt werken.
 • Werk zo min mogelijk met je handen boven je schouders (ook wel boven je macht werken genoemd). Dit is namelijk zwaar en kan nek- en schouderklachten veroorzaken. 
 • Werk zoveel mogelijk met de palm-palm-methode. Je pakt hierbij de schaar vast zoals je dat normaal ook zou doen en je legt je pink op de pinksteun. Tijdens het knippen kantel je je handen een beetje. Op deze manier zorg je ervoor dat je vingers en handen minder worden belast. 
 • Houd je handen en polsen recht en niet gebogen ten opzichte van je onderarm.
 • Werk bij de wasbak met je handen op ellebooghoogte
 • Zorg ervoor dat je niet te lang hetzelfde werk doent, neem af en toe een pauze en zorg ervoor dat je je goed ontspant. 
 • Houd tijdens je werk de ellebogen zoveel mogelijk onder schouderhoogte
 • Gebruik goed materiaal, zoals een schaar met een pinksteun en bij voorkeur met ongelijke beenlengte. 
 • Gebruik een haaknaald met een breed handvat.
 • Gebruik een lichtgewicht föhn die prettig in de hand ligt.
 • Zorg ervoor dat je niet gestrest bent. Stress zorgt ervoor dat je spieren zich samentrekken waardoor de kans op blessures groter wordt. 

Hoe behandel je RSI?

Het kan voorkomen dat je toch te maken krijgt met RSI. Dit is natuurlijk heel vervelend, maar vaak is er wel een oplossing mogelijk. Het is belangrijk dat je op tijd naar de bedrijfsarts gaat als je vermoedt dat je RSI gerelateerde klachten hebt. Jullie kunnen dan samen kijken naar een oplossing om de klachten te verminderen. Het is belangrijk dat je niet te lang wacht en doorgaat met werken terwijl je klachten hebt. Dit zal de klachten alleen maar erger maken en het herstel vertragen. 

INSPIRATIE

Arganolie en keratine voor je haar: de verschillen
Arganolie en keratine voor je haar Heb je droog en beschadigd haar? Ben je te enthousiast geweest met hete stylingtools of wil je je lokken gewoon een oppepper geven? Arganolie en keratine zijn wonderingrediënten als het aankomt op het intensief voeden, verzorgen en hydrateren van je haar. Arganolie bevat volop essentiële vetzuren die je haar...
Lees meer
De beste haarverzorgingsroutine voor gezond haar
De ultieme haarverzorgingsroutine Shampoo, conditioner, masker, olie, serum… Maak van een uitgebreide haarverzorgingsroutine gerust een wekelijkse gewoonte. Want echt: hoe meer je investeert in goede producten die passen bij jouw haartype, hoe gezonder je lokken en hoe mooier je haar valt. Door de juiste routine voor jouw haar te volgen én de beste producten voor...
Lees meer
De beste baardverzorgingsroutine voor een mooie baard
Je baard in topconditie houden is met de juiste baardverzorgingsroutine een koud kunstje. En die routine voor je baard hoeft echt geen half uur te duren: met een paar tips & tricks en de juiste baardproducten ben je iedere ochtend in no time klaar. In dit artikel delen we de beste baardverzorgingsroutine voor een gezonde,...
Lees meer
Balayage, ombre en strobing: de mooiste haarverftrends
Balayage, ombre en strobing: dit zijn dé haarverftrends Vergeet het laten aanbrengen van één kleur haarverf: bij de haarverftrends van dit moment spelen kappers met twee, drie of zelfs meerdere tinten verf. Balayage, highlights, ombre en strobing geven een natuurlijk kleurverloop aan je haar, zorgen voor optisch meer beweging in het haar en maken je...
Lees meer
Previous
Next
0
WINKELMAND
 • No products in the cart.