RSI-klachten

3 minuten leestijd

RSI is een verzamelnaam voor verschillende klachten die worden veroorzaakt door telkens een herhaaldelijke beweging uit te voeren. Het gaat dan vooral om klachten in de bovenrug, nek, schouders, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers. Kappers maken de hele dag door dezelfde beweging, hierdoor zijn zij extra gevoelig voor RSI gerelateerde klachten. In dit artikel lees je wat je kunt doen om dergelijke klachten te voorkomen.

Tips om RSI te voorkomen

Kapper zijn extra gevoelig voor RSI gerelateerde klachten, omdat zij lang in dezelfde houding staan en constant dezelfde beweging maken met hun polsen om het haar te knippen. Hieronder staan een aantal tips om het risico op RSI te verkleinen: 

 • Stel de pompstoel en kappersfiets altijd zo in dat je met je handen tussen borst- en schouderhoogte kunt werken.
 • Werk zo min mogelijk met je handen boven je schouders (ook wel boven je macht werken genoemd). Dit is namelijk zwaar en kan nek- en schouderklachten veroorzaken. 
 • Werk zoveel mogelijk met de palm-palm-methode. Je pakt hierbij de schaar vast zoals je dat normaal ook zou doen en je legt je pink op de pinksteun. Tijdens het knippen kantel je je handen een beetje. Op deze manier zorg je ervoor dat je vingers en handen minder worden belast. 
 • Houd je handen en polsen recht en niet gebogen ten opzichte van je onderarm.
 • Werk bij de wasbak met je handen op ellebooghoogte
 • Zorg ervoor dat je niet te lang hetzelfde werk doent, neem af en toe een pauze en zorg ervoor dat je je goed ontspant. 
 • Houd tijdens je werk de ellebogen zoveel mogelijk onder schouderhoogte
 • Gebruik goed materiaal, zoals een schaar met een pinksteun en bij voorkeur met ongelijke beenlengte. 
 • Gebruik een haaknaald met een breed handvat.
 • Gebruik een lichtgewicht föhn die prettig in de hand ligt.
 • Zorg ervoor dat je niet gestrest bent. Stress zorgt ervoor dat je spieren zich samentrekken waardoor de kans op blessures groter wordt. 

Hoe behandel je RSI?

Het kan voorkomen dat je toch te maken krijgt met RSI. Dit is natuurlijk heel vervelend, maar vaak is er wel een oplossing mogelijk. Het is belangrijk dat je op tijd naar de bedrijfsarts gaat als je vermoedt dat je RSI gerelateerde klachten hebt. Jullie kunnen dan samen kijken naar een oplossing om de klachten te verminderen. Het is belangrijk dat je niet te lang wacht en doorgaat met werken terwijl je klachten hebt. Dit zal de klachten alleen maar erger maken en het herstel vertragen. 

Bekijk ook eens

Bekijk alle posts
Babyliss Pro Blog - Hero

BaByliss Pro: de beste keuze voor professionals en specialisten

Tondeuses, krultangen, stijltangen, föhns, borstels en meer: BaByliss PRO biedt werkelijk álles wat een haarprofessional nodig heeft. Innovatie, creativiteit en functionaliteit voeren de boventoon in het aanbod. In dit artikel gaan we dieper in op dit toonaangevende kappersmerk en highlighten we enkele toppers met bijzondere features. Het merk door de jaren heen BaByliss PRO werd [...]
Jaguar en Tondeo Kappersscharen

Jaguar en Tondeo: wat onderscheidt deze kappersscharen?

Wie aan kwalitatieve kappersscharen denkt, denkt waarschijnlijk al gauw aan de merken Jaguar en Tondeo. Deze twee topmerken worden vaak in één adem genoemd. Niet zo gek: de merken vallen sinds 2013 onder één bedrijf dat beide merken in dezelfde fabriek produceert. Dit maakt dat er wat overeenkomsten zijn tussen Jaguar- en Tondeo-scharen, maar zéker [...]
Moser Tondeuses

Moser tondeuses: kwalitatieve tondeuses in alle prijsklassen

De geschiedenis van het merk Moser Het merk Moser zag het levenslicht in 1946, in het plaatsje St. Georgen in Duitsland. In het begin van de jaren negentig zat het merk zo in de lift dat er een tweede productielocatie in Hongarije bij kwam. Moser staat sinds in de introductie van het merk voor kwalitatieve [...]