Vakkpapers-afbeelding-24

Spataderen

Kappers doen hun werk voornamelijk in staande positie. Dit brengt een aantal risico’s met zich mee. Het is namelijk een welbekend probleem dat mensen die een staand beroep uitoefenen een verhoogd risico hebben op spataderen. In dit artikel lees je wat spataderen zijn en hoe je dit kunt voorkomen als kapper. 

Wat zijn spataderen

Een spatader heeft meestal een kronkelachtige vorm, daarnaast zijn blauwe en vergrote aderen ook een teken van spataderen. Spataderen worden veroorzaakt door veel druk uit te oefenen op de aderen. Als je bijvoorbeeld veel staat, dan neemt de druk in de aderen van je benen toe. Dit zorgt ervoor dat de aderen wijder worden en het bloed niet meer goed kan doorlopen, met spataderen als gevolg. Een spatader is niet altijd zichtbaar, maar er zijn diverse klachten die aanduiden dat je last hebt van spataderen. Dit zijn meestal de volgende klachten:

 • Pijnlijke benen of het gevoel dat je je benen niet meer kunt optillen. 
 • Vermoeidheid in je benen. Het voelt heel zwaar aan om je benen te bewegen. 
 • De benen worden dik doordat er zich vocht ophoopt in de benen. 
 • Kramp in je benen. 
 • De huid verandert plotseling van kleur en de aders beginnen te jeuken. 
 • Er kunnen diverse ontstekingen ontstaan in de benen en rondom de aderen. 
 • Rondom de aders kan uitslag ontstaan.

Er zijn verschillende factoren die kunnen zorgen voor een verhoogd risico op spataderen. Ten eerste kunnen spataderen erfelijk zijn. Het kan zo zijn dat spataderen nu eenmaal in de familie zitten. Daarnaast zijn oudere mensen gevoeliger voor spataderen, omdat zij meer last van slijtage hebben. Verder zorgt overgewicht voor extra druk op aderen waardoor spataderen kunnen ontstaan.

Hoe kun je spataderen voorkomen als kapper?

Spataderen kunnen erg vervelend zijn als kapper. Het kan je werk namelijk serieus belemmeren, zeker als je veel pijn hebt. Hieronder staan een aantal tips die het risico op spataderen kan verkleinen voor een kapper:

 • Werk niet te lang in één houding. Dit zorgt namelijk voor extra druk op je benen. 
 • Loop regelmatig even door de salon en zorg dat je benen in beweging zijn. Je kunt ook tijdens het knippen en wassen wel even heen en weer wiebelen of je gewicht van het ene naar het andere been verplaatsen.
 • Gebruik de kappersfiets. Die is tenslotte niet voor niets uitgevonden! Waarom zou je staan als je ook iets zittend kunt doen?
 • Doe in de pauze eens de beentjes van de vloer. Af en toe even met de benen omhoog kan een hoop ellende voorkomen.
 • Voorkom overgewicht en probeer zo nodig af te vallen.
 • Beweeg veel, minstens dertig minuten per dag. Lopen, fietsen en zwemmen zijn goede lichamelijke activiteiten.
 • Draag comfortkousen. Comfortkousen zijn modieuze compressiekousen en hebben een therapeutische werking. 

Met deze tips voorkom jij vervelende blessures als kapper. 

 

INSPIRATIE

Arganolie en keratine voor je haar: de verschillen
Arganolie en keratine voor je haar Heb je droog en beschadigd haar? Ben je te enthousiast geweest met hete stylingtools of wil je je lokken gewoon een oppepper geven? Arganolie en keratine zijn wonderingrediënten als het aankomt op het intensief voeden, verzorgen en hydrateren van je haar. Arganolie bevat volop essentiële vetzuren die je haar...
Lees meer
De beste haarverzorgingsroutine voor gezond haar
De ultieme haarverzorgingsroutine Shampoo, conditioner, masker, olie, serum… Maak van een uitgebreide haarverzorgingsroutine gerust een wekelijkse gewoonte. Want echt: hoe meer je investeert in goede producten die passen bij jouw haartype, hoe gezonder je lokken en hoe mooier je haar valt. Door de juiste routine voor jouw haar te volgen én de beste producten voor...
Lees meer
De beste baardverzorgingsroutine voor een mooie baard
Je baard in topconditie houden is met de juiste baardverzorgingsroutine een koud kunstje. En die routine voor je baard hoeft echt geen half uur te duren: met een paar tips & tricks en de juiste baardproducten ben je iedere ochtend in no time klaar. In dit artikel delen we de beste baardverzorgingsroutine voor een gezonde,...
Lees meer
Balayage, ombre en strobing: de mooiste haarverftrends
Balayage, ombre en strobing: dit zijn dé haarverftrends Vergeet het laten aanbrengen van één kleur haarverf: bij de haarverftrends van dit moment spelen kappers met twee, drie of zelfs meerdere tinten verf. Balayage, highlights, ombre en strobing geven een natuurlijk kleurverloop aan je haar, zorgen voor optisch meer beweging in het haar en maken je...
Lees meer
Previous
Next
0
WINKELMAND
 • No products in the cart.