Spataderen

3 minuten leestijd

Kappers doen hun werk voornamelijk in staande positie. Dit brengt een aantal risico’s met zich mee. Het is namelijk een welbekend probleem dat mensen die een staand beroep uitoefenen een verhoogd risico hebben op spataderen. In dit artikel lees je wat spataderen zijn en hoe je dit kunt voorkomen als kapper. 

Wat zijn spataderen

Een spatader heeft meestal een kronkelachtige vorm, daarnaast zijn blauwe en vergrote aderen ook een teken van spataderen. Spataderen worden veroorzaakt door veel druk uit te oefenen op de aderen. Als je bijvoorbeeld veel staat, dan neemt de druk in de aderen van je benen toe. Dit zorgt ervoor dat de aderen wijder worden en het bloed niet meer goed kan doorlopen, met spataderen als gevolg. Een spatader is niet altijd zichtbaar, maar er zijn diverse klachten die aanduiden dat je last hebt van spataderen. Dit zijn meestal de volgende klachten:

 • Pijnlijke benen of het gevoel dat je je benen niet meer kunt optillen. 
 • Vermoeidheid in je benen. Het voelt heel zwaar aan om je benen te bewegen. 
 • De benen worden dik doordat er zich vocht ophoopt in de benen. 
 • Kramp in je benen. 
 • De huid verandert plotseling van kleur en de aders beginnen te jeuken. 
 • Er kunnen diverse ontstekingen ontstaan in de benen en rondom de aderen. 
 • Rondom de aders kan uitslag ontstaan.

Er zijn verschillende factoren die kunnen zorgen voor een verhoogd risico op spataderen. Ten eerste kunnen spataderen erfelijk zijn. Het kan zo zijn dat spataderen nu eenmaal in de familie zitten. Daarnaast zijn oudere mensen gevoeliger voor spataderen, omdat zij meer last van slijtage hebben. Verder zorgt overgewicht voor extra druk op aderen waardoor spataderen kunnen ontstaan.

Hoe kun je spataderen voorkomen als kapper?

Spataderen kunnen erg vervelend zijn als kapper. Het kan je werk namelijk serieus belemmeren, zeker als je veel pijn hebt. Hieronder staan een aantal tips die het risico op spataderen kan verkleinen voor een kapper:

 • Werk niet te lang in één houding. Dit zorgt namelijk voor extra druk op je benen. 
 • Loop regelmatig even door de salon en zorg dat je benen in beweging zijn. Je kunt ook tijdens het knippen en wassen wel even heen en weer wiebelen of je gewicht van het ene naar het andere been verplaatsen.
 • Gebruik de kappersfiets. Die is tenslotte niet voor niets uitgevonden! Waarom zou je staan als je ook iets zittend kunt doen?
 • Doe in de pauze eens de beentjes van de vloer. Af en toe even met de benen omhoog kan een hoop ellende voorkomen.
 • Voorkom overgewicht en probeer zo nodig af te vallen.
 • Beweeg veel, minstens dertig minuten per dag. Lopen, fietsen en zwemmen zijn goede lichamelijke activiteiten.
 • Draag comfortkousen. Comfortkousen zijn modieuze compressiekousen en hebben een therapeutische werking. 

Met deze tips voorkom jij vervelende blessures als kapper. 

 

Bekijk ook eens

Bekijk alle posts
Babyliss Pro Blog - Hero

BaByliss Pro: de beste keuze voor professionals en specialisten

Tondeuses, krultangen, stijltangen, föhns, borstels en meer: BaByliss PRO biedt werkelijk álles wat een haarprofessional nodig heeft. Innovatie, creativiteit en functionaliteit voeren de boventoon in het aanbod. In dit artikel gaan we dieper in op dit toonaangevende kappersmerk en highlighten we enkele toppers met bijzondere features. Het merk door de jaren heen BaByliss PRO werd [...]
Jaguar en Tondeo Kappersscharen

Jaguar en Tondeo: wat onderscheidt deze kappersscharen?

Wie aan kwalitatieve kappersscharen denkt, denkt waarschijnlijk al gauw aan de merken Jaguar en Tondeo. Deze twee topmerken worden vaak in één adem genoemd. Niet zo gek: de merken vallen sinds 2013 onder één bedrijf dat beide merken in dezelfde fabriek produceert. Dit maakt dat er wat overeenkomsten zijn tussen Jaguar- en Tondeo-scharen, maar zéker [...]
Moser Tondeuses

Moser tondeuses: kwalitatieve tondeuses in alle prijsklassen

De geschiedenis van het merk Moser Het merk Moser zag het levenslicht in 1946, in het plaatsje St. Georgen in Duitsland. In het begin van de jaren negentig zat het merk zo in de lift dat er een tweede productielocatie in Hongarije bij kwam. Moser staat sinds in de introductie van het merk voor kwalitatieve [...]