Cao kappers

3 minuten leestijd

De cao (collectieve arbeidsovereenkomst) is een overeenkomst waarin verschillende richtlijnen vooraf staan vastgesteld. Deze overeenkomst wordt afgesloten tussen werkgevers en werknemers. Vaak onderhandelen zij niet zelf over de voorwaarden. De cao wordt dan ook meestal afgesloten tussen een werkgevers- en werknemersorganisatie. 

Zowel de werkgever als werknemer dienen zich aan de afspraken van de cao te houden. De afspraken gaan meestal over het minimumloon in de branche, verschillende veiligheidsmaatregelen die moeten worden nageleefd en vakantiedagen. Met een cao hoeft er niet meer per individu te worden onderhandeld over bepaalde overeenkomsten waardoor de werkzaamheden sneller kunnen worden gestart. 

Een van de beroepen die sterk is gereguleerd door een cao is het kappersvak. Er is een speciaal kappers-cao die ervoor zorgt dat kappers eerlijk en veilig hun werk kunnen doen. In dit artikel lees je meer over de kappers-cao. 

Loon volgens kappers-cao

Het loon voor werknemers bij een kapperszaak is ook vastgesteld in de cao. De salarisschalen beginnen al vanaf 14 jaar, omdat kappers in opleiding vaak nog jong zijn. Iemand van 16 jaar die een voltijdbaan heeft bij de kapper, zal ongeveer starten op 600 euro bruto per maand. 

Naarmate je ouder wordt, zal het loon ook steeds een beetje omhoog gaan. Als je eenmaal het traject als leerling hebt doorgelopen, wat ongeveer 3 jaar duurt, dan mag je jezelf haarstylist noemen. Vanaf dit moment zul je ook flink wat meer geld gaan verdienen, ongeveer 1700 euro per maand bruto als je minimaal 21 jaar oud bent. 

Wat is dan het maximaal haalbare loon als kapper? Als je in dienst bent bij een kapper, dan kun je uiteindelijk doorgroeien naar ongeveer 2200 euro bruto per maand. Uiteraard is het ook mogelijk om veel meer geld te verdienen. Als je bijvoorbeeld bij een heel bekende kapper werkt waar allemaal filmsterren komen, dan is het goed mogelijk dat je flink boven dit bedrag zult verdienen. 

Arbeidsvoorwaarden

In de cao staan ook verschillende arbeidsovereenkomsten die ervoor zorgen dat alles eerlijk verloopt. Zo staat vastgesteld dat elk jaar het loon met 2% omhoog moet. Daarnaast krijgen werknemers ook hun reiskosten vergoed. Ze krijgen 19 cent vergoed per gereden kilometer. Tevens moet ook het diploma dat vereist is voor elk kapper worden vergoed. 

Veiligheidsmaatregelen

Het belangrijkste onderdeel van een cao is misschien wel het garanderen van een veilige werkplek. Door de richtlijnen van de cao te volgen, zorg je ervoor dat je blessures kunt voorkomen en veilig te werk kunt gaan.

In de kappers-cao staat bijvoorbeeld vastgesteld hoe men met chemische stoffen moet omgaan. Kappers maken bijvoorbeeld gebruik van haarverf. Met deze producten moet je voorzichtig omgaan om ongelukken te voorkomen. In de cao staat precies uitgelegd hoe werknemers met deze producten dienen om te gaan. 

Verder staat in de cao ook vastgesteld hoe vaak en hoelang een werknemer pauze dient te houden. Dit voorkomt vermoeidheid en zorgt er ook voor dat verschillende blessures kunnen worden vermeden. 

Uiteraard bevat de kappers-cao nog veel meer overeenkomsten, maar de bovengenoemde punten zijn het belangrijkste voor de werknemer en werkgever. 

Bekijk ook eens

Bekijk alle posts
De beste stijltangen

De beste stijltangen van dit moment

Voor het volledig glad en stijl maken van kapsels tot het creëren van beach waves en weelderige krullen: een goede stijltang is onmisbaar in jouw verzameling hair tools. In dit artikel laten we je kennismaken met de beste stijltangen van dit moment en delen we tips voor het onderhoud van jouw stijltang. Waarom een professionele [...]
De haartrends van 2024

De haartrends van 2024 voor mannen en vrouwen

Het haar bijpunten en een eenvoudige fade zetten, kan jij als haarprofessional als de beste. Maar je skills komen pas echt tot zijn recht wanneer je je klanten dé haartrends van 2024 mag aanmeten. Voor vrouwen zijn dat mermaid waves, maar ook de lob is terug van (nooit) weggeweest. Mannen zijn dit jaar helemaal on [...]
de beste tondeuses en trimmers van 2024

Dé beste tondeuses en trimmers van 2024

Ben jij als professional toe aan een nieuwe tondeuse of trimmer, of ben je het hele jaar door op zoek naar het beste van het beste? In dit blog zetten we tijdloze klassiekers, bijzondere nieuwkomers en de meest in het oog springende tondeuses en trimmers van dit moment op een rij. Want wij snappen als [...]