vintage-paper-clipboard-salon-tools-in-jobs-and-career-concept.jpg

Cao kappers

De cao (collectieve arbeidsovereenkomst) is een overeenkomst waarin verschillende richtlijnen vooraf staan vastgesteld. Deze overeenkomst wordt afgesloten tussen werkgevers en werknemers. Vaak onderhandelen zij niet zelf over de voorwaarden. De cao wordt dan ook meestal afgesloten tussen een werkgevers- en werknemersorganisatie. 

Zowel de werkgever als werknemer dienen zich aan de afspraken van de cao te houden. De afspraken gaan meestal over het minimumloon in de branche, verschillende veiligheidsmaatregelen die moeten worden nageleefd en vakantiedagen. Met een cao hoeft er niet meer per individu te worden onderhandeld over bepaalde overeenkomsten waardoor de werkzaamheden sneller kunnen worden gestart. 

Een van de beroepen die sterk is gereguleerd door een cao is het kappersvak. Er is een speciaal kappers-cao die ervoor zorgt dat kappers eerlijk en veilig hun werk kunnen doen. In dit artikel lees je meer over de kappers-cao. 

Loon volgens kappers-cao

Het loon voor werknemers bij een kapperszaak is ook vastgesteld in de cao. De salarisschalen beginnen al vanaf 14 jaar, omdat kappers in opleiding vaak nog jong zijn. Iemand van 16 jaar die een voltijdbaan heeft bij de kapper, zal ongeveer starten op 600 euro bruto per maand. 

Naarmate je ouder wordt, zal het loon ook steeds een beetje omhoog gaan. Als je eenmaal het traject als leerling hebt doorgelopen, wat ongeveer 3 jaar duurt, dan mag je jezelf haarstylist noemen. Vanaf dit moment zul je ook flink wat meer geld gaan verdienen, ongeveer 1700 euro per maand bruto als je minimaal 21 jaar oud bent. 

Wat is dan het maximaal haalbare loon als kapper? Als je in dienst bent bij een kapper, dan kun je uiteindelijk doorgroeien naar ongeveer 2200 euro bruto per maand. Uiteraard is het ook mogelijk om veel meer geld te verdienen. Als je bijvoorbeeld bij een heel bekende kapper werkt waar allemaal filmsterren komen, dan is het goed mogelijk dat je flink boven dit bedrag zult verdienen. 

Arbeidsvoorwaarden

In de cao staan ook verschillende arbeidsovereenkomsten die ervoor zorgen dat alles eerlijk verloopt. Zo staat vastgesteld dat elk jaar het loon met 2% omhoog moet. Daarnaast krijgen werknemers ook hun reiskosten vergoed. Ze krijgen 19 cent vergoed per gereden kilometer. Tevens moet ook het diploma dat vereist is voor elk kapper worden vergoed. 

Veiligheidsmaatregelen

Het belangrijkste onderdeel van een cao is misschien wel het garanderen van een veilige werkplek. Door de richtlijnen van de cao te volgen, zorg je ervoor dat je blessures kunt voorkomen en veilig te werk kunt gaan.

In de kappers-cao staat bijvoorbeeld vastgesteld hoe men met chemische stoffen moet omgaan. Kappers maken bijvoorbeeld gebruik van haarverf. Met deze producten moet je voorzichtig omgaan om ongelukken te voorkomen. In de cao staat precies uitgelegd hoe werknemers met deze producten dienen om te gaan. 

Verder staat in de cao ook vastgesteld hoe vaak en hoelang een werknemer pauze dient te houden. Dit voorkomt vermoeidheid en zorgt er ook voor dat verschillende blessures kunnen worden vermeden. 

Uiteraard bevat de kappers-cao nog veel meer overeenkomsten, maar de bovengenoemde punten zijn het belangrijkste voor de werknemer en werkgever. 

INSPIRATIE

Arganolie en keratine voor je haar: de verschillen
Arganolie en keratine voor je haar Heb je droog en beschadigd haar? Ben je te enthousiast geweest met hete stylingtools of wil je je lokken gewoon een oppepper geven? Arganolie en keratine zijn wonderingrediënten als het aankomt op het intensief voeden, verzorgen en hydrateren van je haar. Arganolie bevat volop essentiële vetzuren die je haar...
Lees meer
De beste haarverzorgingsroutine voor gezond haar
De ultieme haarverzorgingsroutine Shampoo, conditioner, masker, olie, serum… Maak van een uitgebreide haarverzorgingsroutine gerust een wekelijkse gewoonte. Want echt: hoe meer je investeert in goede producten die passen bij jouw haartype, hoe gezonder je lokken en hoe mooier je haar valt. Door de juiste routine voor jouw haar te volgen én de beste producten voor...
Lees meer
De beste baardverzorgingsroutine voor een mooie baard
Je baard in topconditie houden is met de juiste baardverzorgingsroutine een koud kunstje. En die routine voor je baard hoeft echt geen half uur te duren: met een paar tips & tricks en de juiste baardproducten ben je iedere ochtend in no time klaar. In dit artikel delen we de beste baardverzorgingsroutine voor een gezonde,...
Lees meer
Balayage, ombre en strobing: de mooiste haarverftrends
Balayage, ombre en strobing: dit zijn dé haarverftrends Vergeet het laten aanbrengen van één kleur haarverf: bij de haarverftrends van dit moment spelen kappers met twee, drie of zelfs meerdere tinten verf. Balayage, highlights, ombre en strobing geven een natuurlijk kleurverloop aan je haar, zorgen voor optisch meer beweging in het haar en maken je...
Lees meer
Previous
Next
0
WINKELMAND
  • No products in the cart.