Kappersgereedschap

3 minuten leestijd

Een goede kapper beschikt natuurlijk over goed kappersgereedschap, maar het is natuurlijk belangrijk dat je goed omgaat met dit gereedschap om blessures te voorkomen en ervoor te zorgen dat het gereedschap zo lang mogelijk meegaat. In dit artikel vind je een aantal tips om op een verantwoorde wijze je kappersgereedschap te gebruiken. 

De pompstoel

Het is belangrijk dat je de pompstoel makkelijk kunt verstellen zodat je deze op de juiste hoogte kunt instellen. Hiermee voorkom je dat je in een verkeerde houding werkt en blessures oploopt. Het onderstel van de pompstoel moet stabiel zijn, zodat de stoel niet beweegt als je aan het werk bent. Daarnaast is het ook belangrijk dat je je voeten op het onderstel kunt zetten om je benen te laten rusten. De stoel moet kunnen draaien, zodat je de stoel makkelijk kunt bewegen en niet veel kracht hoeft te zetten. 

Werkruimte rond de pompstoel

De pompstoel moet niet te groot zijn, jij moet naast de stoel kunnen staan of zitten. Op deze manier zorg je ervoor dat je je armen niet hoeft uit te strekken en makkelijk bij het haar van je klant kunt. Je hebt aan de zijkant minimaal een halve meter werkruimte nodig. Zorg er dus voor dat de stoel niet te dicht op een muur staat, zodat je makkelijk om de stoel heen kunt bewegen. Deze maatregelen zorgen ervoor dat je de klant makkelijk kunt knippen zonder veel kracht uit te oefenen, wat de kans op blessures vermindert.

Kinderstoel

Het is belangrijk dat je de juiste stoel voor kinderen gebruikt, want kinderen zijn een stuk kleiner dan volwassen personen. Als je je niet hieraan aanpast, dan werk je in een verkeerde werkhouding wat de kans op blessures verhoogt. Voor kinderen tussen de 1,15 en 1,60 meter gebruik je een stoelverhoger van 0,20 meter. Dit zorgt ervoor dat de stoel wordt verhoogd waardoor jij niet hoeft te bukken als je aan het werk bent. Bij kinderen die kleiner zijn dan 1,15 meter moet je een aparte stoel gebruiken die je kunt verstellen in de hoogte. Zo kun je de stoel extra hoog maken waardoor jij altijd in een goed positie aan het werk bent.

Kappersfiets

Een kappersfiets is een stoel die je in de hoogte kunt verstellen. Je gebruikt deze stoel als je technische handeling moet verrichten, bijvoorbeeld knippen, verven of wassen. Iedereen die in de kapperszaak werkt, moet de beschikking hebben over een kappersfiets. De stoel mag geen rugleuning hebben, zodat je in een goede houding kunt werken. Daarnaast moet de stoel makkelijk in hoogte verstelbaar zijn om rugklachten te vermijden. Verder moet de stoel makkelijk kunnen draaien.

Kappersschaar

Het is belangrijk dat je de kapperschaar goed vasthoudt om klachten in je pols en vingers te voorkomen. Houd de schaar vast zoals je dat normaal ook zou doen, zorg ervoor dat je vingers op één lijn liggen en leg je pink op de pinksteun. Dit zorgt ervoor dat je hand goed wordt ondersteund waardoor je minder kracht hoeft te zetten. Een schaar met ongelijke beenlengte (dus twee handvaten die niet even lang zijn) kan zorgen voor meer comfort. 

Bekijk ook eens

Bekijk alle posts
Blog-Wahl-en-Moser-Tools-Hero-Vakkappers

Wahl en Moser tools: Essentiële tips van expert Maurice Leha

Al bijna 23 jaar werkt Maurice Leha tussen de trimmers, tondeuses en shavers van Wahl en Moser, het professionele groomingmerk dat sinds 1919 tools voor kappers en barbers produceert. Vakkappers sprak met Maurice over zijn vak en passie voor tondeuses. Ook deelt hij handige (onderhouds)tips voor barbers en kappers. Maak kennis met de wereldklasse service [...]
Babyliss Pro Blog - Hero

BaByliss Pro: de beste keuze voor professionals en specialisten

Tondeuses, krultangen, stijltangen, föhns, borstels en meer: BaByliss PRO biedt werkelijk álles wat een haarprofessional nodig heeft. Innovatie, creativiteit en functionaliteit voeren de boventoon in het aanbod. In dit artikel gaan we dieper in op dit toonaangevende kappersmerk en highlighten we enkele toppers met bijzondere features. Het merk door de jaren heen BaByliss PRO werd [...]
Jaguar en Tondeo Kappersscharen

Jaguar en Tondeo: wat onderscheidt deze kappersscharen?

Wie aan kwalitatieve kappersscharen denkt, denkt waarschijnlijk al gauw aan de merken Jaguar en Tondeo. Deze twee topmerken worden vaak in één adem genoemd. Niet zo gek: de merken vallen sinds 2013 onder één bedrijf dat beide merken in dezelfde fabriek produceert. Dit maakt dat er wat overeenkomsten zijn tussen Jaguar- en Tondeo-scharen, maar zéker [...]