pexels-cottonbro-3998408.jpg-1024x704

Tips om ergonomisch te werken

Kappers zijn vatbaar voor verschillende blessures omdat ze lang in dezelfde houding werken en keer op keer dezelfde beweging maken. Dit worden ook wel RSI-klachten genoemd. Daarnaast is er ook de kans om blessures op te lopen door in een verkeerde houding te werken. 

Dergelijke klachten zijn erg vervelend, want het kan er soms voor zorgen dat je de kapperswerkzaamheden tijdelijk niet meer kunt uitvoeren. Bovendien kan het leiden tot blijvende klachten op de lange termijn. Daarom is het belangrijk dat je ergonomisch te werk gaat als kapper. In dit artikel lees je hoe je een goede werkhouding kunt aannemen als kapper, zodat potentiële gezondheidsklachten kunnen worden voorkomen.

Veelvoorkomende gezondheidsklachten in het kappersvak

De meeste klachten in het kappersvak ontstaan door herhaaldelijk dezelfde beweging uit te voeren. Dit worden ook wel RSI-klachten (Repetitive Strain Injury) genoemd. Vooral polsklachten komen vaak voor doordat constant dezelfde knipbeweging wordt gemaakt. 

Soms zijn de klachten zo hevig dat de kapper tijdelijk zijn werkzaamheden moet stilleggen. Verder ontstaan er ook vaak klachten door lang in dezelfde houding te staan. Klachten aan de armen, nek en rug zijn dan ook niet ongebruikelijk. 

Hieronder staat beschreven hoe je dergelijke klachten kunt voorkomen door een ergonomische werkhouding aan te nemen. 

Tips om klachten in het kappersvak te voorkomen

In het kappersvak kunnen de meeste klachten eenvoudig worden vermeden door een goed postuur aan te nemen.

Neem een goede houding aan

Een goede houding betekent alles in het kappersvak. Zorg ervoor dat de kappersstoelen in je zaak makkelijk in hoogte kunnen worden versteld. Zo hoef je nooit te bukken om een klant te knippen. Als je kunt knippen terwijl je rug recht is, dan weet je dat je de stoel op de juiste hoogte hebt afgesteld. 

Gebruik de palm-palmmethode

De palm-palmmethode staat vastgesteld in de arbowet. Het is dus feitelijk gezien verplicht voor elke kapper om de palm-palmmethode te gebruiken. Bij deze methode houd je je bovenarmen laag en je polsen slap. Dit zorgt ervoor dat je niet met je armen boven schouderhoogte aan het werk bent, wat een van de voornaamste oorzaken is van de meeste blessures. 

Verstelbare instrumenten zijn belangrijk

Niet alleen de kappersstoel moet makkelijk in hoogte worden versteld. Dit geldt ook voor alle andere instrumenten. Het is voor elke kapper noodzakelijk om een kappersfiets in de zaak te hebben. Dit is een speciale werkstoel waar je als kapper comfortabel je werk mee kunt uitvoeren. Zorg ervoor dat de kappersstoel eenvoudig in hoogte kan worden versteld. Zo neem je altijd de juiste werkhouding aan. Ook de wasunit moet verstelbaar zijn zodat je je eenvoudig om de unit heen kan bewegen. 

Neem regelmatig pauze

Ondanks dat je alle voorgeschreven adviezen en maatregelen volgt, sta je toch vaak in dezelfde houding. Daarom is het belangrijk dat je regelmatig pauze neemt. We raden je aan om na elk uur een pauze van 10 minuten te nemen. Het liefst doe je wat oefeningen in deze pauze of ga je buiten een stukje lopen. 

Hopelijk helpen de bovenstaande tips jou om verschillende gezondheidsklachten in het kappersvak te voorkomen. 

INSPIRATIE

Arganolie en keratine voor je haar: de verschillen
Arganolie en keratine voor je haar Heb je droog en beschadigd haar? Ben je te enthousiast geweest met hete stylingtools of wil je je lokken gewoon een oppepper geven? Arganolie en keratine zijn wonderingrediënten als het aankomt op het intensief voeden, verzorgen en hydrateren van je haar. Arganolie bevat volop essentiële vetzuren die je haar...
Lees meer
De beste haarverzorgingsroutine voor gezond haar
De ultieme haarverzorgingsroutine Shampoo, conditioner, masker, olie, serum… Maak van een uitgebreide haarverzorgingsroutine gerust een wekelijkse gewoonte. Want echt: hoe meer je investeert in goede producten die passen bij jouw haartype, hoe gezonder je lokken en hoe mooier je haar valt. Door de juiste routine voor jouw haar te volgen én de beste producten voor...
Lees meer
De beste baardverzorgingsroutine voor een mooie baard
Je baard in topconditie houden is met de juiste baardverzorgingsroutine een koud kunstje. En die routine voor je baard hoeft echt geen half uur te duren: met een paar tips & tricks en de juiste baardproducten ben je iedere ochtend in no time klaar. In dit artikel delen we de beste baardverzorgingsroutine voor een gezonde,...
Lees meer
Balayage, ombre en strobing: de mooiste haarverftrends
Balayage, ombre en strobing: dit zijn dé haarverftrends Vergeet het laten aanbrengen van één kleur haarverf: bij de haarverftrends van dit moment spelen kappers met twee, drie of zelfs meerdere tinten verf. Balayage, highlights, ombre en strobing geven een natuurlijk kleurverloop aan je haar, zorgen voor optisch meer beweging in het haar en maken je...
Lees meer
Previous
Next
0
WINKELMAND
  • No products in the cart.