Tips om ergonomisch te werken

3 minuten leestijd

Kappers zijn vatbaar voor verschillende blessures omdat ze lang in dezelfde houding werken en keer op keer dezelfde beweging maken. Dit worden ook wel RSI-klachten genoemd. Daarnaast is er ook de kans om blessures op te lopen door in een verkeerde houding te werken. 

Dergelijke klachten zijn erg vervelend, want het kan er soms voor zorgen dat je de kapperswerkzaamheden tijdelijk niet meer kunt uitvoeren. Bovendien kan het leiden tot blijvende klachten op de lange termijn. Daarom is het belangrijk dat je ergonomisch te werk gaat als kapper. In dit artikel lees je hoe je een goede werkhouding kunt aannemen als kapper, zodat potentiële gezondheidsklachten kunnen worden voorkomen.

Veelvoorkomende gezondheidsklachten in het kappersvak

De meeste klachten in het kappersvak ontstaan door herhaaldelijk dezelfde beweging uit te voeren. Dit worden ook wel RSI-klachten (Repetitive Strain Injury) genoemd. Vooral polsklachten komen vaak voor doordat constant dezelfde knipbeweging wordt gemaakt. 

Soms zijn de klachten zo hevig dat de kapper tijdelijk zijn werkzaamheden moet stilleggen. Verder ontstaan er ook vaak klachten door lang in dezelfde houding te staan. Klachten aan de armen, nek en rug zijn dan ook niet ongebruikelijk. 

Hieronder staat beschreven hoe je dergelijke klachten kunt voorkomen door een ergonomische werkhouding aan te nemen. 

Tips om klachten in het kappersvak te voorkomen

In het kappersvak kunnen de meeste klachten eenvoudig worden vermeden door een goed postuur aan te nemen.

Neem een goede houding aan

Een goede houding betekent alles in het kappersvak. Zorg ervoor dat de kappersstoelen in je zaak makkelijk in hoogte kunnen worden versteld. Zo hoef je nooit te bukken om een klant te knippen. Als je kunt knippen terwijl je rug recht is, dan weet je dat je de stoel op de juiste hoogte hebt afgesteld. 

Gebruik de palm-palmmethode

De palm-palmmethode staat vastgesteld in de arbowet. Het is dus feitelijk gezien verplicht voor elke kapper om de palm-palmmethode te gebruiken. Bij deze methode houd je je bovenarmen laag en je polsen slap. Dit zorgt ervoor dat je niet met je armen boven schouderhoogte aan het werk bent, wat een van de voornaamste oorzaken is van de meeste blessures. 

Verstelbare instrumenten zijn belangrijk

Niet alleen de kappersstoel moet makkelijk in hoogte worden versteld. Dit geldt ook voor alle andere instrumenten. Het is voor elke kapper noodzakelijk om een kappersfiets in de zaak te hebben. Dit is een speciale werkstoel waar je als kapper comfortabel je werk mee kunt uitvoeren. Zorg ervoor dat de kappersstoel eenvoudig in hoogte kan worden versteld. Zo neem je altijd de juiste werkhouding aan. Ook de wasunit moet verstelbaar zijn zodat je je eenvoudig om de unit heen kan bewegen. 

Neem regelmatig pauze

Ondanks dat je alle voorgeschreven adviezen en maatregelen volgt, sta je toch vaak in dezelfde houding. Daarom is het belangrijk dat je regelmatig pauze neemt. We raden je aan om na elk uur een pauze van 10 minuten te nemen. Het liefst doe je wat oefeningen in deze pauze of ga je buiten een stukje lopen. 

Hopelijk helpen de bovenstaande tips jou om verschillende gezondheidsklachten in het kappersvak te voorkomen. 

Bekijk ook eens

Bekijk alle posts
Babyliss Pro Blog - Hero

BaByliss Pro: de beste keuze voor professionals en specialisten

Tondeuses, krultangen, stijltangen, föhns, borstels en meer: BaByliss PRO biedt werkelijk álles wat een haarprofessional nodig heeft. Innovatie, creativiteit en functionaliteit voeren de boventoon in het aanbod. In dit artikel gaan we dieper in op dit toonaangevende kappersmerk en highlighten we enkele toppers met bijzondere features. Het merk door de jaren heen BaByliss PRO werd [...]
Jaguar en Tondeo Kappersscharen

Jaguar en Tondeo: wat onderscheidt deze kappersscharen?

Wie aan kwalitatieve kappersscharen denkt, denkt waarschijnlijk al gauw aan de merken Jaguar en Tondeo. Deze twee topmerken worden vaak in één adem genoemd. Niet zo gek: de merken vallen sinds 2013 onder één bedrijf dat beide merken in dezelfde fabriek produceert. Dit maakt dat er wat overeenkomsten zijn tussen Jaguar- en Tondeo-scharen, maar zéker [...]
Moser Tondeuses

Moser tondeuses: kwalitatieve tondeuses in alle prijsklassen

De geschiedenis van het merk Moser Het merk Moser zag het levenslicht in 1946, in het plaatsje St. Georgen in Duitsland. In het begin van de jaren negentig zat het merk zo in de lift dat er een tweede productielocatie in Hongarije bij kwam. Moser staat sinds in de introductie van het merk voor kwalitatieve [...]