Kappersopleidingen

3 minuten leestijd

Kappersopleidingen

Heb je passie voor haar en zou je graag kapper willen worden? Dan is het zaak dat je eerst de kappersopleiding afrond voordat je aan de slag kunt als volwaardig kapper. Zodra jij de kappersopleiding hebt afgerond, weet je meteen wat je moet doen als je iemand met futloos haar ziet. Jij weet hoe je iemand weer mooie glansrijke krullen geeft en dode haarpunten zijn verleden tijd als de klant jou voor zich heeft. Jij weet precies welke kappersschaar je nodig hebt. Of het nu gaat om bijknippen of effileren, jij weet precies wat je moet doen. In dit artikel leggen we uit wat de kappersopleiding precies is en voor wie deze is bedoeld. 

Voor wie is de kappersopleiding?

De kappersopleiding is voor iedereen die graag aan de slag wil als kapper of een eigen kapperszaak wil beginnen. Ook voor mensen die graag kapper aan huis willen worden, is de kappersopleiding ideaal. Je werkt elke dag met andere mensen als je kapper bent, dus het is zeker een voordeel als je sociaal bent ingesteld en makkelijk met iedereen een praatje kunt maken. Daarnaast moet je natuurlijk passie voor haar hebben. Je moet er altijd naar streven om iedereen een zeer strak kapsel te geven. Verder moet je er ook rekening mee houden dat het kappersberoep zwaar is, je moet lange dagen maken en hard werken. Lees hier verschillende tips om ergonomisch te werken tijdens het knippen. Maar het kappersvak is vooral een heel leuk en mooi beroep. 

Hoe ziet de kappersopleiding eruit?

Hoelang de kappersopleiding precies duurt, hangt meestal af van de opleiding. Als we uitgaan van een standaard mbo-opleiding, dan duurt de kappersopleiding meestal 1 á 2 jaar. Dit kan ook korter zijn als je laat zien dat je zeer goed kunt knippen. Uiteraard ligt de focus hier op praktijkervaring, je laat dus vaak zien wat je kunt. Dit doe je door modellen te knippen, deze modellen moet je meestal zelf uitnodigen. Het traject is er meestal zo op gericht dat je een paar dagen per week naar school gaat en een paar dagen per week stage loopt in een kapsalon. Zo kun je theorie en praktijk perfect met elkaar combineren en wordt jij een echte professional.

Wat leer je op de kappersopleiding?

Je krijgt een aantal dagen per week les. Tijdens deze dagen leer je verschillende dingen. Hieronder staan een aantal van de punten waar aandacht aan wordt besteed kort toegelicht:

  • Kniptechnieken: uiteraard zijn de kniptechnieken het belangrijkste dat je moet leren. Je leert onder andere hoe je moet opscheren, kort knippen, effileren, scheren en nog veel meer kniptechnieken. 
  • Je leert hoe je het haar goed moet verzorgen. Zo leer je welke verzorgingsproducten je moet gebruiken voor elk type haar.
  • Verder leer je hoe je het haar moet wassen. Je leert onder andere welke shampoo je het beste kunt gebruiken in verschillende situaties. 
  • Ook de föhntechnieken komen aan bod. Je moet natuurlijk weten hoe je met een föhn om moet gaan en hoe je het haar het beste kunt drogen. 


Dit zijn de belangrijkste aspecten die je leert tijdens de kappersopleiding. Uiteraard krijg je veel meer aangeleerd. Zo moet je bijvoorbeeld ook weten hoe de administratie van een kapperszaak werkt.

Bekijk ook eens

Bekijk alle posts
De beste kappersscharen - Hero Vakkappers

De beste kappersscharen voor jou

Een professionele kappersschaar voor het recht afknippen van haar, voor schuin afknippen, om uit te dunnen en te snijden: jij als kapper weet als geen ander dat je niet zonder kwalitatieve, complete set kappersscharen kan. En dat één kappersschaar niet voldoende is om aan de behoeften van al je klanten te voldoen. In dit blog [...]
Salon Ambience Blog

Salon Ambience biedt het beste meubilair voor jouw salon

Of je nu voor een moderne inrichting gaat, een minimalistische look wil of juist een klassiek interieur: bij het Italiaanse merk Salon Ambience vind je het beste meubilair voor jouw salon. Je bent aan het juiste adres als je zoekt naar kwalitatieve, creatieve en duurzame salonmeubels. Het aanbod kappersstoelen, barberstoelen, wasunits en kaptafels van Salon [...]
Föhns voor jouw haar

De beste föhns voor jouw haartype  

Gebruik jij een föhn om je krullen meer definitie te geven? Of juist om je lokken silky sleek te föhnen? Met een föhn en verschillende opzetstukken voor een föhn kan je alle kanten op! Maar dan moet je wel weten welke föhn bij je haartype past. In dit artikel laten we je een aantal goede [...]