Kappersopleidingen

3 minuten leestijd

Kappersopleidingen

Heb je passie voor haar en zou je graag kapper willen worden? Dan is het zaak dat je eerst de kappersopleiding afrond voordat je aan de slag kunt als volwaardig kapper. Zodra jij de kappersopleiding hebt afgerond, weet je meteen wat je moet doen als je iemand met futloos haar ziet. Jij weet hoe je iemand weer mooie glansrijke krullen geeft en dode haarpunten zijn verleden tijd als de klant jou voor zich heeft. Jij weet precies welke schaar je nodig hebt. Of het nu gaat om bijknippen of effileren, jij weet precies wat je moet doen. In dit artikel leggen we uit wat de kappersopleiding precies is en voor wie deze is bedoeld. 

Voor wie is de kappersopleiding?

De kappersopleiding is voor iedereen die graag aan de slag wil als kapper of een eigen kapperszaak wil beginnen. Ook voor mensen die graag kapper aan huis willen worden, is de kappersopleiding ideaal. Je werkt elke dag met andere mensen als je kapper bent, dus het is zeker een voordeel als je sociaal bent ingesteld en makkelijk met iedereen een praatje kunt maken. Daarnaast moet je natuurlijk passie voor haar hebben. Je moet er altijd naar streven om iedereen een zeer strak kapsel te geven. Verder moet je er ook rekening mee houden dat het kappersberoep zwaar is, je moet lange dagen maken en hard werken. Maar het kappersvak is vooral een heel leuk en mooi beroep. 

Hoe ziet de kappersopleiding eruit?

Hoelang de kappersopleiding precies duurt, hangt meestal af van de opleiding. Als we uitgaan van een standaard mbo-opleiding, dan duurt de kappersopleiding meestal 1 á 2 jaar. Dit kan ook korter zijn als je laat zien dat je zeer goed kunt knippen. Uiteraard ligt de focus hier op praktijkervaring, je laat dus vaak zien wat je kunt. Dit doe je door modellen te knippen, deze modellen moet je meestal zelf uitnodigen. Het traject is er meestal zo op gericht dat je een paar dagen per week naar school gaat en een paar dagen per week stage loopt in een kapsalon. Zo kun je theorie en praktijk perfect met elkaar combineren en wordt jij een echte top kapper. 

Wat leer je op de kappersopleiding?

Je krijgt een aantal dagen per week les. Tijdens deze dagen leer je verschillende dingen. Hieronder staan een aantal van de punten waar aandacht aan wordt besteed kort toegelicht:

  • Kniptechnieken: uiteraard zijn de kniptechnieken het belangrijkste dat je moet leren. Je leert onder andere hoe je moet opscheren, kort knippen, effileren, scheren en nog veel meer kniptechnieken. 
  • Je leert hoe je het haar goed moet verzorgen. Zo leer je welke verzorgingsproducten je moet gebruiken voor elk type haar.
  • Verder leer je hoe je het haar moet wassen. Je leert onder andere welke shampoo je het beste kunt gebruiken in verschillende situaties. 
  • Ook de föhntechnieken komen aan bod. Je moet natuurlijk weten hoe je met een föhn om moet gaan en hoe je het haar het beste kunt drogen. 


Dit zijn de belangrijkste aspecten die je leert tijdens de kappersopleiding. Uiteraard krijg je veel meer aangeleerd. Zo moet je bijvoorbeeld ook weten hoe de administratie van een kapperszaak werkt.

Bekijk ook eens

Bekijk alle posts
Babyliss Pro Blog - Hero

BaByliss Pro: de beste keuze voor professionals en specialisten

Tondeuses, krultangen, stijltangen, föhns, borstels en meer: BaByliss PRO biedt werkelijk álles wat een haarprofessional nodig heeft. Innovatie, creativiteit en functionaliteit voeren de boventoon in het aanbod. In dit artikel gaan we dieper in op dit toonaangevende kappersmerk en highlighten we enkele toppers met bijzondere features. Het merk door de jaren heen BaByliss PRO werd [...]
Jaguar en Tondeo Kappersscharen

Jaguar en Tondeo: wat onderscheidt deze kappersscharen?

Wie aan kwalitatieve kappersscharen denkt, denkt waarschijnlijk al gauw aan de merken Jaguar en Tondeo. Deze twee topmerken worden vaak in één adem genoemd. Niet zo gek: de merken vallen sinds 2013 onder één bedrijf dat beide merken in dezelfde fabriek produceert. Dit maakt dat er wat overeenkomsten zijn tussen Jaguar- en Tondeo-scharen, maar zéker [...]
Moser Tondeuses

Moser tondeuses: kwalitatieve tondeuses in alle prijsklassen

De geschiedenis van het merk Moser Het merk Moser zag het levenslicht in 1946, in het plaatsje St. Georgen in Duitsland. In het begin van de jaren negentig zat het merk zo in de lift dat er een tweede productielocatie in Hongarije bij kwam. Moser staat sinds in de introductie van het merk voor kwalitatieve [...]