Vaktermen

7 minuten leestijd

Vaktermen

In het kappersvak worden verschillende vaktermen gebruikt. Deze kunnen wellicht moeilijk te begrijpen zijn voor iemand met weinig kennis van zaken. Daarom staat hieronder een simpele en korte uitleg van de verschillende vaktermen die vaak worden gebruikt. 

Chemische stoffen
Er worden veel chemische stoffen gebruikt in de kapperswereld. Je kunt hierbij denken aan verf, permanentvloeistof en spoeling. Deze stoffen dienen in een aparte chemiehoek te worden opgeslagen, want ze kunnen irritatie aan de huid veroorzaken. 

Haarlijn
Je haarlijn is de positie op jouw voorhoofd waar je haar begint. Bij mannen is het vaak zo dat de haarlijn terugtrekt naarmate ze ouder worden. Dit komt doordat veel mannen kaal worden op latere leeftijd. 

Haarproducten
Haarproducten zijn middelen die aan het haar worden toegevoegd om het haar te verzorgen. Je kunt hierbij denken aan shampoo, gel en haarcrème. Deze producten geven vorm aan je haar en zorgen ervoor dat je haar lang gezond en glanzend blijft. 

Haartrends
Haartrends zijn kapsel die nu in de mode zijn. Vaak zijn dit kapsel die worden gedragen door bekendheden. Deze kapsel zijn meestal tijdelijk populair, maar er zijn ook tijdloze kapsels die altijd populair blijven. 

Kappersactualiteiten
Iedere kapper moet op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Kappersactualiteiten zijn dan ook de laatste ontwikkelingen in het kappersvak. Dit kan gaan om nieuwe materialen, nieuws kapsels of nieuwe trends binnen het kappersvak. 

Kappersbranche 
De kappersbranche omvat alles dat met het kappersvak te maken heeft. Dit bevat de hele sector waar alle leveranciers, kappers, eigenaren en klanten bij betrokken zijn. Binnen deze branche worden zowel kappers als klanten beschermd. Zo worden er regels opgesteld die zowel kappers als klanten dienen na te leven, zodat er geen ongelukken plaatsvinden. Daarnaast is ook het personeel beschermd door bijvoorbeeld de cao voor kappers. 

Kappers-cao
Het kappers-cao (collectief arbeidsovereenkomst) is bedoeld om echte vakkappers te beschermen. Hierin staat vastgesteld hoeveel loon een kapper moet krijgen, hoeveel uur per week hij mag werken en hoeveel vrije dagen hij per jaar heeft. Daarnaast staan er ook verschillende richtlijnen in vastgesteld die garanderen dat de kapper in een veilige omgeving werkt. Zo moeten kappers zich aan bepaalde voorschriften houden. 

Kapperseczeem
Kapperseczeem is een ontstekingsreactie van de huid. Het wordt veroorzaakt doordat kappers vaak vochtige handen hebben. Dit kan een allergische reactie veroorzaken waardoor er uitslag op de huid ontstaat. Daarnaast kan het ook worden veroorzaakt door irriterende stoffen zoals chemische stoffen, verf en zeep. Daarom is het belangrijk dat je altijd de veiligheidsvoorschriften volgt als je met deze stoffen werkt. 

Kappersfiets 
Een kappersfiets heeft helemaal niks met een fiets te maken. Het is namelijk een stoel op wieltjes die in hoogte verstelbaar is. De kapper kan op deze stoel zitten terwijl hij aan het knippen is. Dit zorgt ervoor dat zijn benen niet vermoeid raken. Daarnaast is dit een goede oplossing als je last hebt van spataderen in je benen. Je laat je benen namelijk rusten als je op een kappersfiets zit. 

Kappersgereedschap 
Onder kappersgereedschap vallen alle instrumenten die een kapper nodig heeft om zijn werk te verrichten. Denk hierbij aan kappersscharen, een tondeuse, de kappersstoel en nog veel meer. 

Kappersgezondheid
Kappersgezondheid richt zich op alles dat met de gezondheid van de kapper te maken heeft. Een kapper wordt fysiek zwaar belast. Dit komt voornamelijk omdat een kapper voortdurend staat en telkens dezelfde beweging maakt. Dit kan leiden tot RSI gerelateerde klachten. Verder zijn kappers ook kwetsbaar voor kapperseczeem omdat ze met verschillende chemicaliën werken. Het is daarom belangrijk dat kappers altijd de voorgeschreven gezondheidsmaatregelen volgen. 

Kappersleerling 
Iemand die wordt opgeleid tot een professionele kapper wordt een kappersleerling genoemd. Meestal volgt een kappersleerling een opleiding in deeltijd. Hierbij moet ze een paar dagen per week les volgen aan een instantie. Het andere gedeelte van de week doet ze praktijkervaring op en loopt ze stage bij een kapsalon. 

Kappersopleiding
De kappersopleiding is een opleiding voor mensen die graag het kappersvak willen leren. Het is voornamelijk gericht op mensen die professioneel aan de slag willen gaan. Bij de kappersopleiding krijg je theorielessen, maar je doet ook praktijkervaring op door stage te lopen bij een kapsalon. Daarnaast moet je regelmatig laten zien wat je kunt. Dit doe je door modellen te knippen die je vaak zelf moet uitnodigen. 

Kapperssalaris 
Het kapperssalaris is de financiële compensatie die een kapper krijgt voor zijn diensten. Het loon van een zelfstandige kapper varieert, afhankelijk van het aantal klanten dat hij per maand krijgt. Een kapper in loondienst krijgt een vast bedrag per maand betaald dat vooraf in het cao is vastgesteld. 

Kappersschaar
De kappersschaar is het belangrijkste instrument van de kapper. Hiermee knipt de kapper de haren van zijn klanten. Er zijn verschillende soorten kappersscharen die elk een andere functie hebben. Zo wordt een coupeschaar gebruikt voor het knippen van het haar, terwijl een effileerschaar wordt gebruikt om het haar te effileren. Verder zijn er ook speciaal scharen voor linkshandige mensen. Er is een heel ruim aanbod aan kappersscharen van verschillende merken. 

Kappersstage
De kappersstage is een belangrijk onderdeel van de kappersopleiding. Iedere kappersopleiding heeft een theoretisch gedeelte, maar je leert pas echt goed knippen door praktijkervaring op te doen. Tijdens de opleiding moet je vaak verplicht stage lopen bij een kapsalon om meer ervaring op te doen. De kappersstage is dus het praktijkgerichte deel van de kappersopleiding. 

Kappersstoel 
De kappersstoel is de stoel waarin de klant zit als hij wordt geknipt. Deze stoel dient comfortabel te zijn voor de klant. Daarnaast is het belangrijk dat de stoel in hoogte kan worden versteld en er moet voldoende werkruimte om de stoel heen zijn. Dit is belangrijk, want een goed postuur tijdens de werkzaamheden is belangrijk om diverse gezondheidsklachten te voorkomen. 

Kapperstools
In principe zijn kapperstools hetzelfde als kappersgereedschap. Het zijn de instrumenten die een kapper nodig heeft om zijn werkzaamheden te beoefenen. Denk hierbij aan een kappersschaar, een kappersstoel, een tondeuse, etc. 

Kappersvak
Het kappersvak is alles dat gerelateerd is aan het kappersberoep. Hieronder vallen onder ander de vakbonden van de kapper, de technieken die worden gebruikt tijdens het knippen en de spullen die worden gebruikt. Het kappersvak omvat alles dat met kapperswerkzaamheden te maken heeft. 

Kapsel
Het kapsel is de haarstijl die iemand heeft. Het is de manier waarop het haar wordt vormgegeven. Er zijn veel verschillende kapsel voor zowel mannen als vrouwen. Denk bijvoorbeeld aan een bobkapsel, een opgeschoren kapsel en een krullend kapsel. 

Must haves 
Must haves zijn artikelen die erg populair zijn en in de mode zijn. Deze artikelen zijn bij een groot publiek gewild. Vooral jongere mensen die trendy zijn hebben een zwak voor must haves. In het kappersvak kun je bijvoorbeeld denken aan een specifiek kapsel dat wordt gedragen door een bekendheid, of een speciale shampoo die lekker ruikt en door iedereen wordt gebruikt. 

Permanentvloeistof 
Permanentvloeistof is een middel om het haar permanent in een andere vorm te krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld stijl haar laten krullen, en krullend haar kan juist stijl worden gemaakt. Let er wel op dat je voorzichtig te werk gaat, want permanentvloeistof kan schadelijk zijn voor de haren en huid. 

Pompstoel
De pompstoel is een stoel die omhoog gepompt kan worden zodat de kapper op de juiste hoogte kan werken. De pompstoel dient comfortabel te zijn zodat de klant met gemak op deze stoel kan gaan zitten. 

Spataderen
Spataderen zijn aderen die uitzetten doordat ze lang onder druk staan. Er ontstaan dan blauwe plekken en bolle aderen. Dit komt vaak doordat kappers vaak lang op hun benen staan waardoor er veel druk wordt uitgeoefend op de aderen in hun benen. Daarnaast maken ze vaak dezelfde beweging wat ook een negatief effect heeft. 

Tools 
De tools van een kapper zijn hetzelfde als de instrumenten van een kapper. Denk hierbij aan een kappersschaar, tondeuse en kapmantel. De tools van een kapper zijn essentieel om alle werkzaamheden uit te voeren.

Vakkappers 
Vakkappers is een plek waar je informatie kunt vinden over het kappersvak. Je vindt hier welke instrumenten kappers gebruiken, hoe een kapper het haar knipt en waar je allemaal rekening mee moet houden als je kapper wilt worden. Verder vind je op Vakkappers verschillende tips om beter te leren knippen.

Wasbak
De wasbak van de kapper wordt gebruikt om het haar van de klant te wassen. Iedere kapperszaak heeft wel een wasbak om het haar te spoelen, wassen en reinigen. Daarnaast kun je er ook instrumenten in schoonmaken. Het is dus essentieel dat iedere kapperszaak een wasbak heeft. 

Bekijk ook eens

Bekijk alle posts
Olivia Garden - Blog

Ontdek de luxueuze haarborstels van Olivia Garden

Met bijna zestig jaar aan expertise, verkooppunten in honderd landen en ruim vijftig patenten is Olivia Garden met recht een grote speler in de kappersbranche te noemen. De luxueuze, hoogwaardige en functionele haarborstels van het van oorsprong Belgische merk scoren hoge ogen bij haarprofessionals over de hele wereld. Nog niet bekend met Olivia Garden? We [...]
Inspiratie Blog MIRPLAY - Hero

Richt je salon of barbershop in met Mirplay

Of je nu voor hypermodern of juist retro gaat: met de salonoplossingen van Mirplay kan je jouw kapsalon of barbershop inrichten volgens je eigen smaak. De unieke saloninrichtingen van Mirplay zijn veelzijdig qua design, van topkwaliteit, comfortabel en uiterst duurzaam. In dit artikel gaan we in op een aantal trends in salonoplossingen, geven we handige [...]